תהליכי החמצון שמתרחשים בגופנו, גורמים להרס של תאים, לפגיעה במערכת החיסונית ולהאצת תהליכי ההזדקנות
הרעלים (רדיקלים חופשיים) נמצאים בכל מקום, באוויר שאנו נושמים, בבית ומחוצה לו
במים שאנו שותים (מתכות כבדות, שיירים של חומרי הדברה, פתאלאטים ועוד מגוון גדול של חומרים רעילים).
במזון שאנו אוכלים (דיוקסינים, מתכות כבדות, שיירים של חומרי הדברה ועוד)
לכן שאני חושבים על בריאות ואנטי אייג'ינג, חייבים לצרוך כל יום נוגדי חמצון וכמה שיותר, נקבל יותר
· הזדקנות איטית, עור בריא וזוהר תוחלת חיים ארוכה יותר
· שיפור המערכת החיסונית, עמידות בפני חיידקים, וירוסים, אלרגיות
· סיכון מופחת לסרטן
· סיוע בניקוי רעלים – ניטרול הרדיקלים החופשיים
המזון בעל צפיפות התזונתית של נוגדי חמצון הגבוה ביותר הינו
נוגדי חמצון מול הרדיקלים החופשיים
תהליך החמצון הוא תוצאה של חשיפה ל"רדיקלים חופשיים", שהם חומרים בלתי יציבים התוקפים תאים וחלקיקים בגופנו. התוצאה של החמצון היא פגיעה והרס של תאים בגוף, פגיעה במנגנון החיסון והאצת תהליכי ההזדקנות
הרדיקלים החופשיים תוקפים את הגוף ביתר שאת בגלל חשיפה לזיהומי אוויר, עישון סיגריות, צריכה עודפת של תרופות, חשיפה למקורות קרינה, ואפילו פעילות גופנית מוגזמת. כל אלה יוצרים עומס-יתר על הגוף שמתקשה להתמודד עם הכמות הגדולה של החומרים המחמצנים (רדיקלים חופשיים) והוא זקוק לתגבור.
התגבור יכול לבוא באופן טבעי, על ידי צריכה מוגברת של מזונות עתירי נוגדי-חמצון, בעיקר ירקות טריים או מבושלים, או על ידי תוספי מזון מיוחדים שאותם ניתן לקחת לאחר התייעצות עם רופאי המשפחה או עם דיאטנים קליניים
מהם החומרים נוגדי החמצון
בטבע קיימים שני חומרים שהם נוגדי חמצון עיקריים: פיטוכימיקלים ופוליפנולים
פיטוכימיקלים
חומרי-הגנה צבעוניים שצמחים מייצרים לתועלתם. ידועים לנו כיום יותר מ-25,000 תרכובות שונות בצמחים. הפיטוכימיקלים חיוניים גם לאדם והם מסייעים במניעת מחלות רבות. הם משמשים כנוגדי-חמצון, נוגדי-דלקות, נלחמים בחיידקים ובוירוסים, מווסתים את ייצור הכולסטרול, מפחיתים קרישות-יתר של הדם, מפחיתים לחץ-דם, מווסתים מטבוליזם ועוד
הפיטוכימיקלים יעילים במאבק במחלות כמו סרטן, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אוסטיאופורוזיס, בעיות ראייה, הזדקנות המוח, ואפילו בנזקי שמש והזדקנות העור
הצבעים המגוונים של פירות וירקות מעידים על קיומם של פיטוכימיקלים מסוגים שונים. מאחר שכל סוג חומר מספק הגנה שונה, ההמלצה היא תמיד לאכול ירקות ופירות מכל הצבעים ובכך להגן על בריאותנו. ככל שצבעו של הירק/הפרי עז יותר, כך הוא תורם יותר לבריאותנו (אוכלים כמובן עם הקליפה).
פוליפנולים
חומצות שנמצאות במרבית הצמחים ותפקידן להגן על הצמחים מפני קרינת השמש ומפני מזיקים. חומצות אלה מסייעות לגוף האדם להילחם בדלקות ובווירוסים והן מתפקדות כחומרים אנטי-דלקתיים, אנטי-חיידקיים, אנטי-ויראלים ואנטי-אוקסידנטים. השפעתם חזקה במיוחד על מניעת מחלות לב, בגלל תרומתם למניעת הצרות כלי דם וסתימתם.
חומרים פוליפנולים נמצאים בכל הירקות והפירות אך ריכוזם גדול פי-3 בפירות, בהשוואה לירקות. פוליפנולים מצויים בכמויות גדולות במיוחד ברימונים, ענבים-אדומים וסלק.
ויטמינים עם נוגדי חמצון
ויטמין C
נמצא בכל הירקות והפירות ובעיקר בפלפל אדום, פלפל ירוק, כרוב, כרובית, ברוקולי, גויאבה, קיווי, תות שדה, פרי הדר, ועגבנייה. הוא רגיש מאד לחום ואור ונהרס בחשיפה ממושכת אליהם. לכן מומלץ לאכול את המזונות הללו טריים, לא מחוממים ולא מיובשים
תורם לחיזוק מערכת החיסון, טיפול בזיהומים, טיפול בבעיות נשימה ואלרגיות, הגנה מפני סרטן, שמירה על תפקוד תקין של הלב, טיפול בסטרס כרוני, זירוז תהליכי הרזיה, טיפול בדלקות מפרקים ושיפור הרא
ויטמין A – בטא קרוטן
נמצא ברוב הירקות והפירות שצבעם כתום או ירוק, במיוחד בגזר, בטטה, דלעת, תרד, פטרוזיליה, וחלמון ביצה
א נוגד חמצון השייך לקבוצת הקרוטנואידים. חומר זה הופך בגופנו במקרים רבים ויש לו תפקידים דומים. הוא נחשב נוגד חמצון חשוב במלחמה בסרטן ובמחלות לב, הוא מסייע להעלות את רמות הכולסטרול הטוב, משפר ראיית לילה, משקם ריריות פגועות בגוף (בעיקר בדרכי העיכול) ומחזק את מערכת החיסון
ויטמין E
נמצא באגוזים, בוטנים, שקדים, שמנים צמחיים, זרעי פשתן, צ'יה, נבטי חיטה, דגנים מלאים וביצים
תפקודו העיקרי טוב לטיפול בבעיות לב וכלי דם. הוא מפחית רמות כולסטרול רע, ומקטין סיכון לשבץ ומשמש כמדלל דם טבעי. בנוסף, הוא מסייע לטיפול בבעיות עצביות, למניעת סרטן, לשיפור תפקודי הריאות, להקלת כאבי מפרקים ותסמינים הקשורים לגיל המעבר ולחיזוק מערכת החיסון
מינרלים -
סלניום
נמצא בנבט חיטה, אגוזי ברזיל, כבד, חמאה, דגים, כבש, דגנים מלאים, אגוזים, שמרי בירה, מולסה, שיבולת שועל, שעורה, חיטה מלאה, אורז חום, מאכלי ים, שום, בצל, פטריות, ברוקולי, עגבניות, צנונית, ודלעת
חשוב למניעת מחלות לב, תחלואה בסרטן ומחלות אוטואימוניות אחרות. הוא מהווה חומר אנטי דלקתי, מסייע לניקוי רעלים ומתכות רעילות שמצטברות בגופנו ומשפר את תפקודו של הלבלב
מנגן
נמצא בעיקר בדגנים מלאים, עלים ירוקים, קטניות, ירקות שורש, אגוזים, ואבוקדו. פעולתו והשפעתו דומים לאלה של הסלניום
? אז איפה יש נוגדי חמצון הכי הרבה
(ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - היא שיטה למדידת היכולת נוגדת החמצון של מזון ותוספי מזון שונים (אנטיאוקסידנטים).
הערך פותח על ידי מדענים במכון הלאומי לבריאות
ORAC רשימת המובילים בציון או ערך
|
ORAC Values |
|
דם הדרקון |
2,897,110 |
croton lechleri |
2,822,200 |
Astaxanthin |
|
706,250 |
triphala |
|
קליפת פולי הקפה |
343,900 |
Coffee Cherry (Cascara) Powder |
תבלין סומאק |
312,400 |
Sumac Bran, Raw |
ציפורן |
290,283 |
Syzygium aromaticum |
אמבליקה |
261,500 |
Indian Gooseberry (Amla Berries) |
דורה - דגן ללא גלוטן |
240,000 |
Sorghum Bran |
אורגנו יבש |
175,295 |
|
פשתה שרועה |
169,800 |
|
רוזמרין יבש |
165,280 |
|
נענע יבשה |
160,820 |
|
תימין יבש |
157,380 |
|
פטריית צ'אגה |
146,700 |
|
קינמון |
131,420 |
|
כורכום |
127,068 |
|
סימיסיפיוג'ה |
126,495 |
|
מרווה |
119,929 |
|
סצ'ואן |
118,400 |
|
זרעי ענבים |
108,130 |
|
אסאי |
102,700 |
|
שוש קירח |
102,945 |
|
פלפל אנגלי |
100,400 |
|
מיורן - משפחת האורגנו |
92,310 |
|
פטרוזליה |
73,670 |
|
סנטלה ספלילה הידרוקוטיל |
69,978 |
|
אגוז מוסקט |
69,640 |
|
עלי תה |
62,714 |
|
בזיליקום |
61,063 |
|
קקאו |
55,653 |
|
רימון |
55,520 |
|
כמון |
50,372 |
|
קארי |
48,504 |
|
אוכמניות יבשות |
48,320 |
|
פלפל לבן |
40,700 |
|
גינג'ר |
39,041 |
|
גינקו דו-אונתי |
35,850 |
|
פלפל שחור |
34,053 |
עוד כמה דברים נפוצים
1. גוג'י ברי 25,000 ציון ORAC
2. שוקולד מריר 21,000 ציון ORAC
3. אגוזי פקאן 17,000 ציון ORAC
4. אוכמניות 14,000 ציון ORAC
5. חמוציות 9,500 ציון ORAC
6. ארטישוק 9,400 ציון ORAC
7. סמבוק 14,000 ציון ORAC
8. שעועית יבשה 8,400 ציון ORAC
9. פטל שחור 5,300 ציון ORAC
10. כוסברה 5,100 ציון ORAC