יתר לחץ דם

הדם הזורם במחזור הדם מפעיל לחץ על דופנות העורקים. עוצמת הלחץ נקראת "לחץ הדם". כאשר הלחץ גבוה מידי, עלולים להתפתח עיוותים בדופנות העורקים והם עלולים להפוך דקים או להתעבות. הלחץ העודף  גורם לעומס על הלב.

לחץ הדם יכול לעלות באופן זמני כתוצאה מפעילות גופנית, ממתח או ממגוון של רגשות החל מהנאה ועד לכעס. בדרך כלל חוזר לחץ הדם לרמה תקינה לאחר שהמצב הזמני חולף.

קיימים עם זאת אנשים רבים שלחץ הדם שלהם גבוה כל הזמן. הפרעה זו עלולה לגרום לשבץ, מחלות לב וכלי דם, סוכרת , נזק לעיניים והפרעות בתפקוד הכליות . מסיבה זו נחשב יתר לחץ הדם לבעיה הבריאותית הראשונה בחשיבותה בעולם המערבי.

לעיתים ניתן להבחין בתסמינים של יתר לחץ דם: כאבי ראש, דימום מהאף, סחרחורות או הזעה. אולם על פי רוב, לא מופיעים כל תסמינים המעידים על קיומו של יתר לחץ דם. משום כך חיוני לבדוק באופן קבוע וסדיר את לחץ הדם. מדובר בהפרעה שיכולה להתפתח  אצל כל אדם, בכל גיל. עם זאת , שכיחותה גבוהה יותר אצל בני גיל הזהב. אם הגעתם לגיל המבוגר או אם יש לכם היסטוריה משפחתית של יתר לחץ דם, מומלץ לבדוק באופן סדיר את לחץ הדם ולנקוט בצעדים שימנעו את התפתחות הפרעה זאת.

כ- 90% מכלל מקרי יתר לחץ הדם מכונים בשם "יתר לחץ דם ראשוני" או "עיקרי". פירוש הדבר שאין הפרעה אחרת או גורם אחר נראה לעין האחראים ליתר לחץ הדם. סביר להניח שהאשמה תלויה במקבץ של גורמים הקשורים לאורח החיים. נמצא שתזונה לקויה, חוסר בפעילות גופנית, מתח ועישון, קשורים לעלייה בלחץ הדם. אם קיימת מחלה או בעיה בריאותית אחרת הגורמת ליתר לחץ דם , כמו מחלות לב וכלי דם, או הפרעות בתפקוד הכליות , בלוטת יותרת הכליה או בלוטת התריס, מכנים את ההפרעה בשם "יתר לחץ דם משני" . מעט מאד אנשים סובלים מיתר לחץ דם חמור. מצב שבו לחץ הדם עלול לנסוק במהירות לרמות מסוכנות ביותר.

תסמינים ליתר לחץ דם : כפי שנאמר בדרך כלל לא מופיעים תסמינים המעידים על יתר לחץ דם , אולם לפעמים התסמינים הבאים עלולים להעיד על יתר לחץ דם:

כאבי ראש חוזרים ונשנים, סחרחורת, דימום מהאף, הזעה בלתי מוסברת, לחיים סמוקות, קוצר נשימה, הפרעות בראייה, צלצולים באוזניים.

מזון מומלץ לסובלים מיתר לחץ דם

 

להעדיף

להמעיט

הערות / הסברים

דגנים ומוצרי מאפה

מוצרי דגנים מלאים, לחם מקמח מלא, תפוח אדמה, בטטה, תירס, דגני בוקר מועשרים בסיבים תזונתיים.

לחם לבן או אחיד, מוצרי דגנים דלי סיבים תזונתיים.

להעשרת התפריט במגנזיום ואשלגן.

מוצרי חלב

גבינות עד 5% שומן, מוצרי חלב ניגר עד 3% שומן. בכל מקרה לבחור אחוזי שומן מועטים ככל שניתן.

מוצרי חלב מעל 5% שומן, גבינות מלוחות, יוגורטים מלוחים.

מקור טוב לאשלגן ומגנזיום. רצוי להשוות ולבחור מוצרים בעלי תכולת נתרן נמוכה ככל האפשר וכן את אלו שמועשרים בסידן.

בשר ומוצרי בשר

בשרים דלי שומן: חזה עוף, עוף ללא עור או שומן נראה לעין, חלקי בקר דלי שומן, הורדת שכבת השומן העליונה מתבשילים המכילים בשר.

בשרים מעובדים (נקניקים, נקניקיות, המבורגר, קבב),

נתחי בשר בעלי שומן נגלה לעין, איברים פנימיים (כבד, טחול, לבבות וכדומה).

רצוי לבחור לפחות פעמיים בשבוע במקום מנה בשרית בדגים, קטניות ומוצרי חלב כמנה עיקרית.

דגים

דגי ים טריים או קפואים, לא מתובלנים מראש.

דגים מלוחים, כבושים, מתובלנים מראש.

דגי ים עדיפים על דגי בריכה בשל תכולה גבוהה יותר של חומצות שומן אומגה 3. מהווים גם מקור לויטמין D.

קטניות

יבשות בתפזורת: חומוס, פול, עדשים, שעועית יבשה, אפונה יבשה, פולי סויה ירוקים, פול ירוק, אפונה ירוקה.

שימורי חומוס, פול ושעועית לבנה העשירים במלח, מוצרים דמויי בשר מן הצומח.

הקטניות עשירות בסידן, אשלגן ומגנזיום. רצוי להכינן בבית כדי להמנע מתוספת מלח מיותרת. כדאי לשלבן בארוחה כתוספת במקום חלק מהדגנים הלא מלאים.

ביצים

עד 3 שלמות בשבוע כחביתה עם מעט שמן זית/קנולה, ביצה קשה, או כחלק ממאפים ותבשילים.

טיגון ביצים בחמאה או מרגרינה.

עדיף לבחור במוצרי חלב כמנה חלבונית על פני חלמוני ביצה.

פירות

כל הפירות מומלצים.

העשירים ביותר באשלגן: מנגו, מלון, בננה, פרי הדר.

תות שדה עשיר בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.

כדאי לבחור בפרי טרי כשמתחשק משהו מתוק. עדיף לאכול את הפירות בצורתם הטבעית על פני שתיית מיצים.

ירקות

כל הירקות מומלצים. העשירים ביותר בסידן, אשלגן ומגנזיום: עלים ירוקים, ברוקולי, כרוב, עגבניות, ארטישוק.

תרד, רוברב, חצילים וסלרי מכילים תכולה גבוהה של חומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.

מומלץ לשלב ירקות בכל ארוחה במהלך היום, במגוון צבעים ובכמות גדולה.

עדיף לאכול את הירקות בצורתם הטבעית ולא להפכם למיצים.

שמנים ושומנים

שמן זית, שמן קנולה.

שמנים צמחיים כמו שמן תירס, חריע, כותנה. חמאה, מרגרינה.

שמן זית וקנולה בעלי השפעה חיובית על פרופיל השומנים בדם, בשל תכולה גבוהה של שומן חד בלתי רווי.

מזונות עשירים בשומן

אגוזים, זרעונים, בוטנים לא מומלחים, אבוקדו, טחינה ללא מלח.

מיונז, מאפים עשירים במרגרינה (בורקס, מלאווח, ג´חנון).

להפחתת כמות המלח, ותמיכה בירידה במשקל.

ממתקים ומזונות עשירים בסוכר

פרי כחטיף, עד 30 גרם ליום של שוקולד מריר המכיל כ - 70% מוצקי קקאו. עוגה ביתית עשויה מקמח מלא ודלת סוכר.

ממתקים, סוכריות, עוגות, עוגיות המכילים מרגרינה וממותקים בסוכר.

להפחתת כמות המלח (נתרן) והסוכר, תמיכה בשמירה על משקל תקין.

חטיפים

בייגלה מחיטה מלאה דל נתרן, פופקורן ללא מלח, קרקרים דלי נתרן מחיטה מלאה.

חטיפים מלוחים, מוצרי מאפה מוכנים.

להפחתת כמות המלח (נתרן), לתמיכה בשמירה על משקל תקין.

משקאות

מים, חליטות עשבים,

משקאות דיאט, מים עם תרכיזי דיאט.

משקאות המכילים קפאין:

עד 2 כוסות קפה או 3 כוסות נס קפה.

 

משקאות המכילים אלכוהול:

עד 2 מנות אלכוהול לגבר ו- 1 מנת אלכוהול לאשה ביממה.

קפאין מפריע לספיגת סידן. רצוי להפחית צריכת קפאין ולהפריד בין שתיית קפה לבין ארוחה המכילה סידן בשעתיים לפחות.

 

 

 

תבלינים ורטבים

רוטב עגבניות דל נתרן, רוטב סויה דל נתרן, תבלינים יבשים טהורים (כמו כורכום, קנמון, כמון וכד´), מלח דל נתרן.

מלח, אבקות תיבול, אבקת מרק, תערובות תבלינים המכילות מלח, רוטב סויה רגיל.

הפחתת כמות המלח (נתרן) במזון, העשרה בסידן, אשלגן ומגנזיום.

 

תוסף תזונה מומלץ - דיאסטופ

בברכת בריאות איתנה - ד"ר אור בן עוזיאל



טואול - בניית אתרים