בעולם, סובלים מאלרגיות בין 30% ל -40% מהאוכלוסייה. שיעור רגישויות שונות בקרב ילדי בית הספר מתקרב כיום ל -40% -50%. זאת אומרת, קרוב למחצית מדיירי ביתך הם בעלי רגישות כלשהי גם אם הם אינם מודעים לכך.
אלרגיה היא תגובה חריגה של המערכת החיסונית שלנו, התוקפת חומר סביבתי בלתי מזיק.
למערכת החיסון יש סיבות טובות לתקוף וירוסים וחיידקים הנכנסים לגופנו. אבל למה לה לתקוף את גרגר של אבקת הפרחים? או את הפרווה של החתולים? או בוטנים?
אלרגיה הינה ביטוי של עודף פעילות של המערכת החיסונית. עודף הפעילות גורם למנגנוני ההגנה של הגוף, לתקוף פולשים שאינם מהווים איום על בריאותנו. כתוצאה מופיעים תסמינים דלקתיים: נזלת וגרד באף, עקצוץ בגרון, דלקת עיניים, קשיי נשימה, גרד ופריחות עוריות. זה כולל גם תגובות של מערכת העיכול, ביניהם שלשולים והקאות.
לפי המלצת ארגון הבריאות העולמי, הטיפול אמור להתרכז בחינוך המטופל לבקרת איכות הסביבה והימנעות מאלרגנים. בנוסף, טיפול תרופתי נועד להקל על התסמינים או לדכא אותם לחלוטין.
אך למטופל ישנה דרך נוספת, שהיא בעצם תהליך הבנוי מכמה מרכיבים:
● הפחתת גירוי היתר של מערכת החיסון בעזרת דיאטת אלימינציה.
● חזרתה של מערכת החיסון לאיזון ע"י נטילת צמחי-מרפא.
● שיפור התפקוד של מערכת העיכול בעזרת דיקור, צמחי מרפא, תוספי תזונה ואמצעים נוספים.
● ניהול רמות הסטרס ע"י מדיטציות, פעילות גופנית, דמיון מודרך ועוד.
בתהליך הריפוי מסוג זה ניתן להגיע להישגים יפים גם בטיפול עצמי אם כי לוקח זמן לפני שמוצאים את הגישה המתאימה. לכן לטיפול על ידי איש מקצוע יתרונות רבים כי מחלה כרונית היא, בדרך כלל, תוצאה של גורמים מורכבים רבים.
לידיה בייבסקי, הרבליסטית קלינית Cl.H, רפואת צמחים בקהילה
הסיבה העיקרית לתסמינים הינה שחרור של חומר בשם "היסטמין" היוצר תגובות שמטרתם לסלק את הגורם המפריע מחוץ לגופנו. חומרים כגון: אבק, צמחיה, נשורת של בעלי חיים, חומרי ניקוי, מוצרי קוסמטיקה, מתכות מסוימות וכו' עלולים לעורר אלרגיה. ישנם מזונות מסוימים הידועים כגורמי אלרגיה אצל אנשים רבים כתוצאה מצריכה מופרזת כגון: חיטה (גלוטן - לחם,פסטה וכו'), תירס (רוב החטיפים עשויים מתירס), מוצרי חלב פרה (מכילים חלבון שאינו מתפרק כראוי בגוף האדם).
כדי להימנע מאלרגיה חשוב מאוד לשמור על תפריט מגוון הכולל ויטמינים ומינרלים, חומצות שומן איכותיות וחלבון איכותי (כל אלה יש בפירות, ירקות, דגנים, קטניות, אגוזים וזרעים). כדאי מאוד להימנע ממוצרי חלב, מזונות מעובדים, מטוגנים, קמח לבן וחטיפים מרשרשים למיניהם.
כדאי לצרוך ויטמין C לחיזוק המערכת החיסונית וכן קוורציטין בעל ההשפעה האנטי היסטמינית, הניתן להשיג בחנויות טבע ובתי המרקחת.
בברכת בריאות איתנה.
ד"ר אור בן עוזיאל