שוש קירח = ליקוריץ = גליצרזיה Liquorice Glycyrrhiza glabra
שורש של שיח קטן ועשבוני הגדל לאורך כל ימות השנה ממשפחת הקטניות
מכיל תרכובות בריאותיות רבות ולכן מאוד אפקטיבי כתרופה צמחית.
מכיל רשימה מרשימה של שימושים מתועדים היטב, והוא ללא ספק צמח מזון על נפלא.
מוריד משמעותית רמת כולסטרול כללית, במינוני כולסטרול הרע ה -LDL, ובלחץ הדם וכך למנוע טרשת עורקים ובעיות לבביות
מסייע בהתמודדות עם סכרת מפחית את רמות הגלוקוז בדם ומשפר את רגישות הגוף לאינסולין.
אדפטוגגן, משפר את עמידות בלוטת יותרת הכליה (שיפור פעילות הקורטיזול בגוף)
שמסייע לגוף להתמודד עם לחצים ועייפות
משפר את מערכת החיסון על ידי הגדלה של רמות אינטרפרון בגוף, חומר כימי שהמערכת החיסונית מפתחת במטרה להילחם בווירוסים, זיהומים פטרייתיים, אולקוס, בעיות בכבד, פסוריאזיס, שלבקת חוגרת, כאבי גרון, בעיות תפקוד ערמונית ודלקות פרקים.
מכיל נוגדי חמצון רבי עוצמה, כמו פיטואסטרוגנים מסוימים שיכולים לבצע
חלק מהפונקציות של האסטרוגנים הטבעיים של הגוף, (מקל על כאבי מחזור, תסמונת קדם וסתית כגון עצבנות, נפיחות ורגישות בשדיים)
מכיל חומרים מכייחים שמשפיעים לטובה על מערכת הנשימה,
מרגיע ומפחית דלקות במערכת הנשימה ומשמש כחומר המצמצם את ההשפעה הרעה של אסתמה וזיהומים בריאות. שיעול, נזלת והתקררות.
מסייע בהורדת חום ומקל על כאבי ראש. דומה לכדורי אספירין
מחקרים המעידים על כך שעשוי להיות יעיל בטיפול בצהבת מהסוג B והפטיטיס C.
התוויות נגד ואזהרות
יתר לחץ דם בצקות
שימוש ממושך (מעל 4-6 שבועות) ובמינונים גבוהים של החומר הפעיל גליצריזין (Glycyrrhizin). בשל טווח ריכוזים שונה של החומר גליצהריזין בצמח (4%-20%) בחומרי גלם שמקורם שונה, ובשל המלצות שונות לגבי צריכה מכסימלית של החומר גליצריזין (100-500 מ"ג ליום), ניתן לומר שצריכה של 3 גרם צמח (3 מ"ל של תמצית 1:1) ליום נחשבת לבטוחה. צריכה של מעל 10 גרם צמח ליום נחשבת למינון גבוה.
ישנם אנשים רגישים החווים תופעות לוואי מינוריות גם בנטילה של מינונים נמוכים ולעומתם אנשים אשר גם במינונים גבוהים (15 גרם ויותר ליום) אינם חווים כל השפעה שלילית.
מחקרים מראים כי הנטייה לסבול מתופעות לוואי מועצמת אצל אנשים בעלי יתר לחץ דם, אנשים הסובלים מהפרעות תפקודיות של הכבד, אנשים בעלי פעילות מעי איטית, נגמלים מאלכוהוליזם ונשים הנוטלות גלולות למניעת הריון. תופעות הלוואי עשויות לכלול כאבי ראש, יתר לחץ דם, איבוד אשלגן (Hypokalemia), אגירת נתרן ואצירת נוזלים (בצקות), עייפות ופגיעה אפשרית בתפקוד הלב.
ניתן להקטין את החשיפה לחוסר באשלגן ולאגירת הנתרן באמצעות צריכה מוגברת של פירות וירקות ובאמצעות הגבלת צריכת המלח.
אפשרות נוספת היא שימוש בתמצית של הצמח אשר אינה כוללת גליצריזין. תמצית זו נקראת DGL (Deglycyrrhizinated Licorice Extract). המנגנונים שזוהו כגורמים אפשריים לתופעות אלו הם עיכוב אנזימים הקשורים לפירוק קורטיזול
בשל השפעת הצמח על המאזן ההורמונלי בגוף האדם יש לנקוט זהירות בשימוש באנשים הנוטלים תחליפי הורמונים, גלולות למניעת הריון וטסטוסטרון. במקרים כאלו מומלץ להשתמש במינונים נמוכים של הצמח. כמו כן, יש לנקוט זהירות בשימוש באנשים בעלי משקל עודף בשל נטייתם של האחרונים למחלות לב, ליתר לחץ דם ולסוכרת.
הצמח אסור לנטילה בשילוב עם תרופות משתנות ו/או משלשלות (הגברה של איבוד אשלגן), תרופות המכילות גליקוזידים קרדיאליים המיועדות להסדרת קצב הלב (כגון דיגוקסין) וקורטיקוסטרואידים.
מומלץ לשלב הצמח עם אספירין ועם תרופות אחרות ממשפחת ה-NSAID; שילוב זה הביא לירידה חדה בשיעור הסובלים מדימומים וכיבים בדרכי העיכול.
הצמח אסור לשימוש באנשים הסובלים מהפרעות כבד תפקודיות, משחמת הכבד, מיתר לחץ דם, מחוסר אשלגן ומאי ספיקת כליות. למרות האמור, אחד השימושים המקובלים בשוש הוא דווקא לריפוי מחלות כבד שונות, כולל דלקות כבד ושחמת הכבד. התוויה זו מגובה במידע מדעי עדכני.