אקנה
מחלת עור שכיחה שפוגעת בעיקר במתבגרים, אך לא רק בהם. על אף שהמחלה נקראת בעברית "פצעי בגרות", הרי הפצעונים המציקים והמביכים שמאפיינים אותה ("חצ'קונים" בשפה המדוברת) עלולים להופיע גם בשלבים מאוחרים יותר של החיים הן בקרב גברים והן בקרב נשים
אקנה מתפתחת כאשר אנדרוגנים (הורמוני מין גבריים) מגרים את תאי תעלת הזקיק לייצור קרטין (תאי עור) ואת בלוטת החלב לייצור עודף של חומרים שומניים המכונים סבום. תהליך הפגיעה מתחיל בפתח תעלת הזקיק.
התאים הנמצאים בדופנות התעלה מייצרים עודף של קרטין (תאי עור) אשר גורם להיצרות או חסימה בתעלת הזקיק.
הסבום המופרש בעודף מבלוטות החלב מצטבר ואינו יכול להתנקז בשל החסימה ולכן נוצרים פצעונים מוגלתיים המכונים קומודונים המהווים מצע טוב להתפתחות חיידקים (כגון Propionibacterium- acne ו-Staphylococcus albus) המצויים באופן טבעי על העור.
באם הקומודונים באים במגע עם האוויר ישנה התחמצנות וראש הקומודון הופך שחור, באם הקומודונים אינם באים במגע עם האוויר החיצון המוגלה נשארת מתחת לעור ונראית כנקודה לבנה.
התפתחות האקנה וחומרתו תלויים בשינויים ההורמונליים, יצירת הקרטין ונוכחות חיידקים.
האקנה שכיחה בגיל ההתבגרות בשל השינויים ההורמונלים אך יכולה להופיע בכל גיל.
לרוב, מופיעים במצח, לחיים, סנטר, גב וחזה וחומרתם משתנה מאדם לאדם.
נהוג לחלק את האקנה לשני סוגים עיקריים:
אקנה וולגריס - הצורה השכיחה של אקנה.
אקנה קונגלובטה - צורה חריפה יותר של אקנה המתבטאת בהיווצרות ציסטות עמוקות היוצרות הצטלקויות.
פצעונים מופיעים בעיקר באזורים עתירים בבלוטות חלב כמו הפנים, המצח, הלחיים, והסנטר אך שכיחים גם בחזה, בכתפיים ובגב.
קומודונים אשר באו במגע עם אוויר יהיו בעלי ראש כהה היופיע כנקודה שחורה על העור וקומודנים שאינם באו במגע עם האוויר יראו כנקודות לבנות מתחת לעור.
במצב של אקנה קונגלובטה, הפצעים המוגלתיים חודרים עמוק לשכבות של העור ויוצרים ציסטות המתחברות ויוצרות פצעים גדולים והצטלקויות של העור.
גורמים :
הסיבה המדוייקת להיווצרות אקנה אינה ברורה לגמרי ותלויה כנראה בגורמים תורשתיים בשילוב גורמים נוספים כגון:
· פעילות הורמונלית מוגברת כמו בגיל ההתבגרות או בזמן ביוץ או וסת.
· פעילות מוגברת של 5 אלפא רדוקטאז (אנזים הממיר טסטוסטרון לדה הידרו- טסטסטרון, צורה פעילה יותר של ההורמון).
· צריכת חלב ומוצריו.
· מתח נפשי המגביר הפרשת הורמונים מבלוטת יותרת הכליה המשפיעים על פעילות הורמוני המין.
· שימוש בתרופות כגון סטרואידים.
· שימוש במוצרי קוסמטיקה ואיפור על בסיס שמן.
· חשיפה למזהמים סביבתיים כמו שמן מכונות, פחם וזפת.
· זיעה ולחות מוגברים.
· שטיפה מוגזמת או שפשוף של העור (גירוד או גירוי העלולים ליצור תגובה דלקתית).
· אלרגיה או אי סבילות למזונות מסוימים.
הטיפול הקונבנציונאלי באקנה מתמקד בהפחתת ייצור קרטין, הפחתת הפרשת סבום (השומן המופרש מבלוטות החלב) ומניעת התרבות חיידקים.
הטיפול כולל מוצרים שונים ומגוונים למריחה חיצונית ולנטילה פומית ומותאם למטופל לפי חומרת מצבו.
· בנזואיל פרוקסייד – החומר Benzoyl Peroxide (Benzac, Clearex) הינו חומר מחטא הגורם להשמדה של חיידקי האקנה ומשמש כמרכיב עיקרי במשחות, ג'לים, תחליבים, נוזלי ניקוי וקרמים לטיפול באקנה.
· אנטיביוטיקה - האנטיביוטיקה הניתנת לטיפול באקנה הינה ממשפחת הטטרציקלינים. מטרת האנטיביוטיקה היא להשמיד את חיידקי האקנה הנמצאים בזקיקי השערה לתרופות אנטיביוטיות נפוצות: במשחה – Erythromycin (Acnetrim) בכדורים - Doxycycline (DoxylinDoxi)/ Minocycline (Minocin)
· משחות רטינואידיות - משחות המבוססות על נגזרות של ויטמין A. המשחות משפיעות על תהליכי ההרס והבנייה של תאי העור, מקטינות את בלוטות החלב ומפחיתות את ייצור הסבום בהן. דוגמא למשחה נפוצה מקבוצה זו: Tretinoin (Retavit, Locacid)
· טיפול הורמונלי - במקרים בהם הגורם הוא הורמונלי נעשה שימוש בגלולות נגד הריון כגון Gestodene- Estrogen (Harmonet, Gynera, Minulet, Meliane, Emily) המכילות רמות גבוהות של אסטרוגן או תרופות החוסמות קולטנים של הורמון טסטוסטרון כגון Ethinyl estradiol /Drospirenone (Yasmin,Yaz). טיפול זה מונע את השפּעת ההורמונים על בלוטות החלב ובכך מפחית את היווצרות הפצעים
· פוטותרפיה - טיפול חדשני הנמצא יעיל לטיפול באקנה. הטיפול מתבצע באמצעות מכשיר הפולט קרני אור כחולות הגורמות להפעלה של חומר המכונה פורפירין המצוי בחיידקי האקנה. תגובת הפורפירין לקרני האור הכחולות גורמת להשמדת החיידקים. טיפול נוסף על ידי מכשיר זה נקרא טיפול פוטודינמי - הטיפול נעשה על ידי אותו המכשיר אך בשילוב מריחת משחת ALA (Amino Levulenic Acid). משחה זו גורמת לחיידקים לייצר יותר פורפירין ולכן להגביר את יעילות הטיפול.
1. הפחת סטרס - תפקיד מכריע בשיבוש האיזון ההורמונלי (עקב הפרשת יתר של הורמוני סטרס כגון קורטיזון מבלוטת יותרת הכליה) - עוד כמה טיפים לעשות את זה נכון
2. פעילות גופנית - הקפדה על ביצוע פעילות גופנית אשר משפרת את זרימת הדם, תורמת לעלייה במצב הרוח (מעלה רמות של אנדורפין- הורמון המשרה תחושת רגיעה) ומשחררת מתחים ולחצים. כל הפרטים לעשות את זה נכון.
3. ניקוי רעלים – לפי גישות שונות ברפואה המסורתית אקנה הוא תוצאה של הצטברות רעלים או טיפול לא יעיל בהם
1. הרחקת מזון אלרגני - אם הגורם פנימי (אלרגיה למזונות) יש להרחיק את הגורם האלרגני מהמזון על ידי עריכת דיאטת האלמינציה שבעזרתה ניתן לזהות את המזון האלרגני.
(מתן תפריט מצומצם הכולל אורז ומספר מצומצם של ירקות מבושלים. לאחר מספר ימים יש להתחיל להשיב אל התפריט מזונות שונים. רצוי להשיב בכל פעם מזון אחד בלבד ולצרוך אותו ברציפות במשך יומיים שלושה, מספר פעמים ביום, על מנת לבחון את תגובת הגוף אליו, ולבצע הפסקה של 3 ימים על מנת לבחון אם יש תגובה מצטברת.)
2. תזונה היפואלרגנית - שהגורם האלרגני אינו מזון אחד, אלא הצטברות של מספר מזונות אשר שילובם הוא היוצר את התגובה האלרגית(הימנעות ממוצרי מזון החשודים כאלרגנים). מזונות אלרגניים שכיחים כוללים: חיטה, חלב ומוצריו, תירס, בוטנים, חומרים משמרים, צבעי מאכל ועוד.
הגברת צריכה של:
· ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד'), פירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד'),
· דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, גריסים, שיבולת שועל וכד') וקטניות (עדשים, פולי סויה, מאש וכד') מכילים סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים חיוניים המסייעים לתפקוד תקין של מערכות הגוף ולפינוי רעלים מן הגוף.
· מזונות המכלים ויטמיני B - דגנים מלאים, קטניות (מומלץ מונבטות), ירקות ירוקים עליים, שמרי בירה חיוניים לשמירה על תפקוד תקין של מערכות הגוף בפרט מערכת הרבייה.מזונות המכילים אבץ כגון גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, אגוזים, שקדים, ברוקולי, קטניות ודגנים מלאים. משתתף בייצור קולגן וחיוני בשמירה על בריאות העור. בנוסף, משמש כקו אנזים המשתתף בתהליכים שונים במערכת החיסון והמערכת ההורמונלית.
· נוזלים (כ-8-10 כוסות מים ליום) החיוניים לבריאות העור ולפינוי רעלים.
· מזונות המכילים ויטמין C (כגון פירות הדר, פלפלים, כרוב, כרובית, ברוקולי, תרד ועגבניות) אשר משמש תפקיד משמעותי בבניית קולגן והטמעתו בדרמיס (השכבה התחתונה של העור) ומסייע לחיזוק פעילות מערכת החיסון.
· אומגה 3 המצויות בעיקר בדגי ים (מי ים עמוקים, ים צפוני) כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו מפחיתות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון.
· חומצות שומן חיוניות המצויות במזונות כגון אגוזים, שקדים, זרעים ושמן זית. חשוב לציין כי יש לצרוך אגוזים, שקדים וזרעים בצורתם הטבעית (ללא קלייה) משום שקליתם גורמת לחמצון והרס החומרים החיוניים.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות אלרגניים - במקרים רבים, גם אם הגורם האלרגני אינו מזון, מומלץ לצרוך תזונה היפואלרגנית. תזונה זו כוללת הוצאת מזונות העלולים לעודד תגובה אלרגית כגון: חיטה, חלב פרה ומוצריו, תירס, סויה, פירות הדר, אגוזים, בוטנים, עגבניות, קפה, סוכר, שוקולד ועוד.
· פחמימות פשוטות (קמח לבן, סוכר), חלב ומוצרי חלב, שומנים רווים וחלבון מן החי (כגון בשר אדום, עוף, ביצים) המחלישים את מערכת העיכול ומערכת החיסון ומעודדים תהליכים דלקתיים (שומן וחלבון מן החי מכילים חומצה ארכידונית התורמת לתהליך היווצרות דלקתיות ופוגעת בפעילות של אומגה 3).
· מזונות תעשייתיים, מעובדים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מחלישים את פעילות מערכת החיסון.
· · אלכוהול ועישון הגורמים לעומס רעלים ומחלישים את המערכת החיסונית. - שתיית אלכוהול גורמת להעלאת רמות הסוכר ומשבשת ספיגת ויטמינים ומינרלים החיוניים לפעילות תקינה של מערכות הגוף בפרט מערכות החיסון והעור.
· חלב ומוצריו - בחלב הפרה קיימים הורמונים אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונלי ולעודד הפרשת סבום מבלוטות החלב.
· שומנים רווים המצויים במזונות כגון מטוגנים, בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה ושמנים מזוקקים פוגעים בפעילות אומגה 3 ומעוררים דלקת
רחצה בים
רחצה בים מחדירה לגוף מינרלים, מים וחומרים נוספים החיוניים לבריאות העור (החומרים במיים שאנו מתקלחים איתם מגיעים למחזור הדם כמו ששתינו אותם)
לפחות פעמיים בשבוע נסו לשהות 5-10 דקות במי ים
בריאות ובשורות טובות,
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH