Quercetin קוורצטין
פיטוכימיכל מסיס במים- פוליפנול ממשפחת הפלבנואידים אשר ידוע בשל תכונותיו נוגדות החימצון, קיים בבצל (בעיקר סגול), פירות יער, שמן זית, תפוח עץ, תה ירוק, דובדבנים, ענבים אדומים, יין אדום, פירות הדר וכוסמת.
7 סיבות, למה ?
השפעה נוגדת אלרגיה- אסתמה, נזלת אלרגית, קדחת השחת, אטופיק דרמטיטיס קוצר נשימה ו/או גרד חזק, אדמומיות ותחושת חום
אצל אנשים אלרגיים יש תגובה חיסונית יתרה כנגד חומרים ומצבים שלא אמורים לסכן את האדם. בעצם תאי מערכת החיסון מסוג לימפוצטים גורמים להפרשה מרובה של נוגדנים מסוג IgE אשר נצמדים לרצפטורים בתאים באזופילים או תאי מאסט/פיטום וגורמים להפעלה מרובה של היסטמין אשר מהווה הגורם האחרון בתגובה האלרגית שמבטאת בכיווץ שריר חלק (בעיקר בסימפונות), הרחבה של כלי דם, דלקת והרס של תאים. לקוורצטין יש יכולת משמעותית לנטרל את ההשפעה של היסטמין (מקור טבעי לאנטי היסטמין)
הפחתת סיכון למחלות לב, כלי דם ושבץ- יכולת נוגדת חימצון חזקה בסביבה מימית מפחיתה חימצון של כולסטרול בזרם הדם ואת שקיעתו בכלי הדם וכך מונע טרשת עורקים. יכולת נוגדת דלקת חזקה מפחיתה דלקת בכלי הדם אשר מהווה גורם משמעותי לטרשת עורקים. יכולת נוגדת צימוד טסיות מפחיתה סיכון להצטברות קרישי דם.
מניעת חימצון ודלקת בכלי הדם משפרת את גמישות כלי הדם וזרימת הדם בתוכם.
מניעה וטיפול בסרטן לרבות פרוסטטה- קוורצטין בעל יכולת למנוע התחלקות והתרבות של תאים סרטניים והגברה של אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) של תאי סרטן. בנוסף תהליכי חימצון ודלקת נחשבים כגורמים משמעותיים לסרטן ובשל יכולתו העוצמתית להפחית תהליכים אלו הוא מפחית סיכון לסרטן. כמו גם יעיל במניעה וטיפול של סרטן הפרוסטטה על די יכולתו לבלום את פעילות טסטוסטרון על תאי סרטן פרוסטטה שמגיבים לו.
מיחזור ויטמין C ו- E- אחד התפקידים של ויטמינים אלו הוא לנטרל רדיקלים חופשיים. לאחר שהם מנטרלים רדיקלים חופשיים הם מתחמצנים ונהיים לרדיקלים חופשיים בעצמם. קוורצטין ממחזר אותם בחזרה וכך מגביר את פעילותם מחד ומאידך מפחית עומס חימצוני.
מניעה וטיפול של סינוסיטיס וברונכיטיס- על ידי פעילות נוגדת דלקת ופעילות תומכת במערכת החיסון כנגד חיידקים ווירוסים.
מניעה וטיפול של גאוט\שיגדון\חומצה אורית גבוהה- מעבר להפחתת דלקת, מעכב את האינזים שאחראי לייצור חומצה אורית.
מניעה וטיפול בדלקת כרונית לא זיהומית של הפרוסטטה- על די פעילות נוגדת דלקת שמפחיתה מתווכים דלקתיים כמו אינטרלוקין 6, TNF ו- COX.
מניעה וטיפול בקטרקט- מבנה החלבון בעדשת העין בנוי באופן שגורם לעדשה להיות שקופה. תהליכים מוגברים של חימצון חלבונים בעדשה גורם לשינוי במבנה החלבון שגורם לעדשה להיות עכורה, כאילו יש עליה לכלוך שמפריע לראייה. יכולתו נוגדת החימצון החזקה של קוורצטין מפחיתה סיכון זה.
כמה ?
צריכת קוורצטין מהמזון יכולה לספק 25-50 מ״ג ליום וכמות זו פחות פוטנטית לטיפול במצבים שהוזכרו בכתבה אלא רק למניעה. לצורך טיפול יש לצרוך תוספים של קוורצטין במינון של 250-500 מ״ג 2-4 פעמים ביום.
מתי צריך להיזהר?
במינון המקובל קווצטין נחשב לבטוח מאוד מלבד במצבים הבאים:
קוורצטין משפיע על אנזימי CYP בכבד שאחראים על נטרול תרופות ורעלים ולכן מומלץ לא ליטול אותו בשילוב עם תרופות לרבות תרופות כימותרפיות, אנטיביוטיות ונוגדות קרישה- אספירין, פלאביקס, קומאדין.
לא מומלץ בהיריון והנקה.
לא מומלץ לחולי כליות.
מינון גבוה יכול לגרום לפגיעה בכליות.