סידן
לא צריך לחכות לבדיקת צפיפות העצם לצריכת סידן, בין התפקידים עיקריים:
1. מאות תהליכים תוך תאיים - הסידן נמצא במאות רבות של תהליכים כימיים, לרבות זרימת דם, קצב הלב ועוד ועוד
2. אנטי סרטני - תפקיד חשוב בתהליך האפופטוזיס- אותו תהליך של התאבדות תאית מכוונת,כשתא מחליט להתאבד בכוונה, לא עקב באג, אלא כי הוא הגיע למסקנה שקיומו מזיק.
3. אנטי דלקתי - תפקיד חשוב בוויסות החומציות בגוף.
4. המינרל המרכזי בעצמות - חומר הגלם העיקרי לעצמות,
- לא ידוע כמה סידן צריך לצרוך כל יום, - חשוב לבקש לדעת כמה יש לכם בגוף
- ערכים גבוהים (היפרקלצמיה) עלולים להצביע על מחלות הורמונליות הקשורות לבלוטת יותרת התריס, מחלות בעצמות (לרבות ממאירות), אי ספיקת כליה, עודף ויטמין D או שימוש בתרופות.
- ערכי סידן נמוכים מדי (היפוקלצמיה) עלולים להצביע על הפרעות בספיגת סידן, בעיה הורמונלית בבלוטת יותרת התריס, שימוש בתרופות מסוימות או מחסור בוויטמין D (רככת).
· יש שפע של סידן בטבע, האתגר הוא הספיגה
· יש שוני גדול מאד בספיגה ממקורות שונים:
-מוצרי חלב: הספיגה כ-30%, יש לא מעט אבל ספיגה נמוכה. - עקב תכולת הזרחן הגדולה שמתחרה עם הסידן בספיגה
- ירקות:ועולם הצומח, הספיגה באחוזים הרבה יותר גבוהה: 50%-60%
- שקדים, קטניות, שומשום מלא ( אחד המקורות העשירים ביותר בטבע לסידן), טחינה: ספיגה של כ 20%-30% - נמוכה, בגלל החומצה הפיטית והחומצה האוקסאלית שקושרות את המינרלים.
· מה מפריע לספיגה?
- חומצה פיטית - - נטרול החומצה ע"י השרייה, הנבטה
- חומצה אוקסאלית - - נטרול החומצה ע"י השרייה, הנבטה
- צריכת אלכוהול רבה
- צריכה יחד עם מינרלים אחרים (בעיקר בכל הכמוסות של המולטי למינהם)
· מה עוזר לספיגה של סידן?
1. ויטמין D:
2. מגנזיום משפר ספיגה של סידן.
3. חומציות תקינה בקיבה, (שלא תהיה נמוכה מדי). לכן תרופות נגד צרבת יכולות לפגוע בספיגה
המקורות הצמחיים שעשירים בסידן.
· כל הזרעים מכילים סידן-, ריכוז הסידן הגבוה ביותר הוא שומשום מלא. שקדים .
· בירקות- שומר, עלי בייבי, במיה, בצל ירוק, כרוב סיני, כרוב לבן, ברוקולי.
· קטניות- בכולם יש, אבל העשירות ביותר- האפונה, הסויה, שעועית לבנה,
· בפירות- . פירות שיש בהם כמות שיחסית מתקרבת למשהו בעל משמעות- סברס, תפוז, קיווי. סברס הוא הפרי עם כמות הסידן הגבוהה ביותר מבין הפירות.
· הירק העשיר ביותר בסידן- הפרי של החוביזה!
קליפת ביצה - דרך נוספת לצריכת סידן, הינה שתייה של קליפת ביצה (רצוי אורגנית ושטופה) שהושרתה במיץ לימון סחוט למשך מספר שעות.
איך ומתי הכי כדאי לקחת
מאחר שיכולת הגוף לטפל בכמות גדולה של סידן מוגבלת, מומלץ לחלק את המינון לשלוש מנות ביום או לכל הפחות שתיים. את אחת מהן חשוב לקחת בערב לפני השינה שכן בריחת הסידן הרבה , ביותר מתרחשת בלילה
ההמלצה שלנו 6 טבליות ליום , 2 בוקר, 2 צהריים, 2 ערב על קיבה ריקה, לפני הארוחה
השורה התחתונה
הכי טוב ומומלץ: סידן ציטראט (יחד עם חומצה ציטרית) אמורפי
אפשרי: סידן לקטאט, סידן אורטאט, סידן אספרטאט, (אם כי פחות מומלץ לפי מחקרים אחרונים, הנזק עולה על התועלת)
לא מומלץ: סידן קרבונט, סידן פוספט, סידן סולפאט
חובה:K2 לקחת עם ויטמין
תוספי תזונה שיכולים לסייע עד שתושלם התזונה הנכונה מורינגה, קומפלקס ספירולינה כורלה ומורינגה ומינרול