סידן | Calcium - קומפלקס רכיבים לשמירה על בריאות העצם
200 מ"ג סידן בשילוב עם מגנזיום, ויטמין D3 , ויטמין K2, בורון, אבץ, תמצית שבטבט ואנג'ליקה סינית.
קומפלקס ייחודי עם רכיבים נחקרים לשמירה על בריאות העצם:
היחיד בישראל המכיל סידן בשתי תצורות פעילות: ציטראט וקרבונט, להעצמת הספיגה והזמינות הביולוגית, עם שילוב רכיבים ייחודי לשמירה על בריאות העצם.
מגנזיום בשתי תצורות: מגנזיום ציטראט ומגנזיום אוקסיד, שילוב של שתי תצורות להן מנגנוני ספיגה שונים המאפשר ספיגה מיטבית של המגנזיום אל מחזור הדם.
ויטמין D3 (Cholecalciferol) – התצורה הפעילה ביותר של הויטמין, בעל חשיבות קריטית לספיגת סידן וזרחן ולמינרליזציה תקינה של העצם.
ויטמין K2 – תורם לחיזוק העצמות, מעודד כניסת סידן לעצם. בעל השפעה סינרגטית רב-מערכתית מיטבית עם ויטמין D במערכת האנדוקרינית, הקרדיווסקולרית, החיסונית ובמערכת השלד, בהתאם למחקרים העדכניים ביותר.
בורון – משפעל סינתזת ויטמין D3, מגביר מינרליזציית עצם ותומך בתהליך רגנרציה של רקמת העצם.
אבץ פיקולינאט – תורם למינרליזציה תקינה ולהעצמת יצור קולגן בעצם וליצירת רקמת עצם חדשה (קאלוס) לאחר שבר.
תמצית Equisitum arvense – צמח מרפא עשיר בצורן (סיליקה) החיוני להגנה מפני דלדול עצם ואוסטאופורוזיס, כפי שנבדק מחקרית.
תמצית Angelica sinensis – צמח מרפא התורם למניעה ולטיפול בדלדול עצם ואוסטאופורוזיס על רקע חוסר איזון הורמונלי, כפי שנבדק מחקרית.
שילוב חכם וייחודי של ויטמינים, מינרלים ותמציות צמחים לבריאות העצם:
סידן
אוסטאופורוזיס היא בעיה בריאותית מרכזית של האוכלוסייה הבוגרת בכל רחבי העולם, עד לשנת 2050 העלייה בהיארעות של שברים בצוואר הירך מוערכת ב- 270% בממוצע. כיום כבר מוסכם, כי רמות נאותות של סידן וויטמין D נחוצות למניעת דלדול מסת העצם והתפתחות אוסטאופורוזיס, אולם מחקרים עדכניים מראים, כי הדרישות התזונתיות לשמירה על בריאות העצם מערבות יותר משני נוטריינטים חשובים אלו. מבין תוספי הסידן, סידן-קרבונט היא התצורה המספקת את הריכוז הגבוה ביותר של סידן אלמנטלי. סידן ציטראט לעומת זאת, מספק סידן אלמנטלי בריכוז נמוך יותר, אולם ספיגתו ידועה כמשופרת, אף בהעדר סביבה חומצית. לכן הוא מתאים לנטילה גם ע"י אנשים הנוטלים סותרי חומצה ולאילו הסובלים מהיפוכלורדיה.
מגנזיום
המגנזיום הוא מינרל חיוני לאדם והכרחי לפעילות התקינה של מערכות הגוף השונות ביניהן מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העצבים, העצמות והשרירים, מערכת החיסון ועוד. מרבית האוכלוסיה, בעולם המערבי, נמצאת בחסר של מגנזיום מסיבות שונות, הכוללות בין היתר, צריכת מזון מעובד, תזונה לקויה, בעיות ספיגה, פעילות ספורטיבית עצימה, נטילת תרופות הפוגעות בספיגת המגנזיום ועוד.
מבין תוספי המגנזיום, שילוב של שתי תצורות המגנזיום: ציטראט ואוקסיד, להן מנגנוני ספיגה שונים, מאפשר ספיגה מיטבית של מגנזיום אל מחזור הדם. מגנזיום אוקסיד מהווה תצורה מרוכזת המספקת כמות גדולה של מגנזיום אלמנטלי בטבליה אחת, אשר מסיסותו הנמוכה יחסית מאפשרת שחרור מושהה והדרגתי אל מחזור הדם וקליטה ברקמות הגוף והמוח. מגנזיום ציטראט מהווה תצורה בעלת ספיגה מהירה וזמינות ביולוגית גבוהה מאוד לרקמות, למעט רקמת המוח.
שבטבט – Equisetum arvense
צמח אלטרטיבי עתיר מינרלים, בפרט צורן/סיליקה (9-17 מ"ג/גרם), סידן, מגנזיום ואשלגן, בעל פעילות מחזקת ומשקמת רקמות, לרבות במערכת השלד, מערכת השתן, בלוטת הערמונית, העור, השיער והציפורניים. פעילות זו מיוחסת בעיקרה לתכולת הסיליקה הגבוהה שבצמח, אך גם לספונינים ולפלבנואידים כנוגדי דלקת. מחקרי אוכלוסייה נרחבים מצביעים על קשר חיובי מובהק בין צריכת צורן לבין מינרליזציית עצם תקינה של הירך והחוליות המותניות בגברים ובנשים. באוכלוסייה עם אוסטאופורוזיס, תיסוף סיליקה תרם לעלייה בנפח העצם ולעלייה במינרליזציה של עצם הירך והחוליות המותניות וזאת אף ביעילות רבה יותר מאשר טיפול ביספוספונט מסוג Etidronate וסודיום פלואוריד. מחקר קליני נוסף, עם משתתפים מאובחני אוסטאופניה ואוסטאופורוזיס, טיפול בסיליקה-סידן-ויטמין D3 הצביע על מגמה של עליית מרקרים של התחדשות עצם, בפרט מדד PINP (סינתזת קולגן סוג I) ועלייה מובהקת במינרליזצייה של עצם הירך, בהשוואה לנטילת סידן-ויטמין D3- ללא סיליקה.
אנג’ליקה סינית - Angelica sinensis
האנג'ליקה מהווה צמח מפתח לאיזון המערכת ההורמונלית הנשית, לרבות בגיל המעבר ולאחריו, כאשר מתרחשת ירידה הדרגתית ברמות ההורמון אסטרוגן המקושרת לדלדול עצם ולאוסטאופורוזיס. מיצויים של הצמח הדגימו פעילות ישירה על תאי פרקורסור של מח עצם להגברת השגשוג של תאים אוסטאובלאסטיים. האנג'ליקה אף הדגימה פעילות הממריצה ייצור פוספטאזה בסיסית. רכיבים שבודדו מהצמח עודדו איחוי רקמות פגועות ורגנרציה של עצם על ידי השפעה על שגשוג אוסטאובלאסטים והשקעת חומצה היאלורונית. בנוסף, לאנג'ליקה פעילות מחזקת דם והשפעה מאתנת ומחזקת, והיא מותווית לטיפול בבעיות מגוונות הקשורות למערכת הרבייה הנשית, לרבות תסמונת קדם-וסתית, כאבי מחזור, מחזור לא סדיר, חוסר איזון הורמונלי המתבטא בירידה במצב הרוח ודיכאון, בחולשה ועייפות ובעיות שינה.
אבץ
לאבץ ריכוז גבוה בעצמות השלד והוא משחק תפקיד מרכזי בוויסות ההומאוסטזיס של רקמת העצם. הוא תורם למינרליזציה של העצם, לייצוב קולטני ויטמין D ולסינתזת חלבון, וחלבונים תלויי-אבץ רבים מעורבים בוויסות תפקודים תאיים של אוסטאובלסטים ואוסטאקלטסים. מחקרים פרה-קליניים הדגימו כי מחסור באבץ מקושר לשינוי בפעילות אוסטאובלסטית, לירידה בסינתזת קולגן, כונדרואיטין ופוספטאזה בסיסית (אנזים המופרש מאוסטאובלאסטים בתהליך ייצור מטריקס העצם, אשר תורם להשקעת מלחי סידן במטריקס וליצירת הידרוקסיאפטיט- המינרל העיקרי בעצמות). מחקרים נוספים הראו כי אצל נשים עם אוסטאופורוזיס ריכוז האבץ בדם היה נמוך באופן מובהק בהשוואה לנשים בריאות ולנשים עם אוסטאופניה. רמות נמוכות של אבץ נמצאו גם בדמם של מטופלים עם שברים בעצמות.
בורון
בורון משפעל ייצור אנדוגני של ויטמין D, של חלבוני האוסטאוקלצין וה- GLA המעורבים בבניית עצם ושל הורמונים סטרואידים המגינים מפני אוסטאופרוזיס. מחסור תזונתי בבורון גורם להגברת הפרשת סידן ומגנזיום בשתן ומקושר לפגיעה במבנה השלד. כיום ידוע כי בורון מעורב בתהליכי הגדילה ובתחזוקת עצם טרבקולרית, קורטיקלית ועצם אלבאולרית. מאידך, רמות נמוכות של בורון מקושרת להפחתת תהליכי תיקון עצם אלבאולרית ולהקטנת שטח הפנים של אוסטאובלסטים.
ויטמין K2
ויטמין K2 משפר את חוזק העצם ותומך בתהליך התחדשותה, ובמקביל מגן מפני הסתיידות כלי הדם ומסתמי הלב. מחסור בויטמין K2 מקושר לירידה בתפקוד חלבון העצם אוסטיאוקלצין, לאוסתיאופניה ולעלייה בסיכון לשברים. תיסוף של ויטמין K2 תורם לחיזוק העצם, מפחית את ספיגתה ואת הסיכון לשברים. מחקרים מוכיחים כי יש חשיבות בנטילת ויטמין D המשולב עם ויטמין K2 מאחר שויטמין D3 מגביר ספיגת סידן מהמעי וויטמין K2 תורם להטמעתו בעצמות ומונע את שקיעתו ברקמות רכות כגון הלב וכלי הדם, הכליות והמפרקים.
ויטמין D3
ויטמין D3 משפעל ספיגת סידן וזרחן מהמעי ובכך תורם למינרליזציה תקינה ולעלייה בצפיפות העצם. תיסוף של ויטמין D מוביל לשיפור מאזן הסידן, לירידה בשיעור שברים כתוצאה מאוסטיאופורוזיס, לשיפור השפעת הטיפול התרופתי באוסטיאופורוזיס וכן למניעת חולשת שרירים, לשיפור היציבה ולהפחתת נפילות בקשישים, כפי שנבדק מחקרית. חסר של ויטמין D נמצא כקשור ברככת, באוסטיאופורוזיס, בחולשה ובכאבי שרירים. מטא אנליזות של מחקרים קליניים הראו כי תיסוף של סידן בלבד לא מנע סיכון לשברים בקשישים, לעומת שילוב של סידן עם ויטמין D אשר הדגים יעילות קלינית מובהקת במניעת סיכון זה.
2-4 כמוסות ליום עם מעט מים לפני הארוחות