פטרת עור\ציפורניים
פטרת (Mycosis) הינה מחלת עור הנגרמת על ידי סוגים שונים של פטריות.
הפטריות מצויות באופן טבעי בצמחים, באדמה, באוויר, על גופם של בעלי חיים ועל גופם של בני אדם. קיימים מאות אלפי סוגים שונים של פטריות אשר רק כ-150 מינים ידועים כמחוללי מחלה בבני אדם. הפטריות ניזונות מתאי עור מתים, שומנים וחלבונים וחודרות אל רקמת העור והציפורניים.
זיהום פטרייתי יכול להגיע ממקור חיצוני או פנימי (לדוגמא קנדידה) ולהופיע כזיהום ראשוני (בקרב אנשים בעלי מערכת חיסונית תקינה) או שניוני (בקרב אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה עקב פגיעה של מחלה אחרת).
לרוב, זיהומים פטרייתים פוגעים בשכבה החיצונית של העור אך במקרים נדירים (עקב חולשה או דיכוי של המערכת החיסונית) הם עלולים לחדור לשכבות התחתונות ולהגיע אל איברים שונים דרך מערכות הלימפה או הדם.
זיהומים פטרייתיים הם זיהומים עיקשים אשר נוטים להתפשט ואינם עוברים מעצמם. מרבית הפטריות הינן מדבקות ועשויות לעבור מאדם לאדם במגע ישיר או עקיף (למשל שימוש משותף במקלחת) לכן קיים צורך בטיפול מתאים.
תסמינים של פטרת העור:
פטרת בין האצבעות - הפטרת הנפוצה ביותר. פטרת זו מתבטאת בקילופים של העור (בין האצבעות או על כף הרגל), אדמומיות, גרד עז שעלול להוביל לחתכים בעור ועור יבש ומחוספס. חוסר טיפול בפטרת זו עלולה להביא להתפשטות הפטרת לציפורניים.
גזזת - לרוב מתבטאת בקרקפת אך יכולה להופיע גם באזורים סמוכים כמו הצוואר וליצור שטחים נטולי שיער המאופיינים בעור יבש ובקשקשת. הגזזת יכולה גם לגרום להתפתחות זיהומים חיידקים משניים וכתוצאה ליצור דלקת אשר מלווה באדמומיות, נפיחות ומוגלה. לעתים גם יופיעו חום גבוה ונפיחות של בלוטות לימפה.
פטרת הגוף - יכולה להופיע באזורים שונים של העור ולהתבטא בנגעים עגולים בעלי קצוות אדומים או בעור יבש ומחוספס.
גורמים לפטרת העור:
לא קיימים גורמים לפטרת העור אך קיימים מספר גורמי סיכון אשר מאפשרים קרקע נינוחה לצמיחתן. גורמי סיכון אלו כוללים:
- חולשה של מערכת החיסון או נטילת תרופות המדכאות את מערכת החיסון.
- נטילת אנטיביוטיקה הגורמת לפגיעה בחיידקים המגנים על העור.
- חוסר אוורור או רטיבות של כפות הרגליים או אזורים אחרים בגוף (כגון קפלי עור, מתחת לשדיים וכד').
- הליכה על רצפה מזוהמת (כמו במקלחות ציבוריות) או שהייה בבריכות שחייה ציבוריות.
- פגיעה בשכבת העור המאפשרת חדירה של הפטרייה.
- הימצאות באזורים חמים ולחים.
- אספקת דם לקויה לכפות הרגליים (כמו בסוכרת).
טיפול קונבנציונאלי בפטרת העור:
במרבית המקרים הטיפול הינו מקומי וכולל מריחת משחות אנטי פטרייתיות כגון Terbinafine (Lamisil), Clotrimazole (Agisten) ו- Tolnaftate (Pitrex) אשר מטרתן להשמיד את הפטרייה ולהפחית את הגירוד.
במקרים מסויימים קיים צורך בטיפול מערכתי הכולל שימוש בתרופות הנלקחות דרך הפה כגון Terbinafine (Lamisil) או Ketoconazole (Nizoral).
התכשירים השונים לסוגי הפטרת יכולים להגיע גם בצורת קרמים, ג'לים, נוזל, שמפו ותרסיסים.
בנוסף, קיימות מספר המלצות המסייעות להימנע מצמיחת הפטרייה או הדבקות בה. לדוגמא: שמירה על אוורור הרגליים, רחצת הרגליים וייבושן באופן תכוף, הימנעות מהזעה, נעילת כפכפים במקלחות ציבוריות, שימוש בקרמים רפואיים על מנת למנוע יובש של העור, שימוש באבקות מייבשות (כגון טלק) ועוד.
פטרת ציפורניים
פטרת בציפורניים (אוניקוניקוזיס) הינה זיהום פטרייתי הפוגע בדרך כלל בציפורני הרגליים אך עלול להופיע גם בציפורניי הידיים. הפטריות הפוגעות בציפורניים וסביבתן גורמות לפירוק של השכבה הקרנית של העור והציפורניים וניזונות מחומרי הפירוק.
פטרת בציפורניים שכיחה בעיקר בגיל המבוגר בו קצב גדילת הציפורן איטי יותר ומאפשר לפטרייה לצמוח ולשגשג.
זיהומים פטרייתיים הינם זיהומים עיקשים אשר נוטים להתפשט ואינם עוברים מעצמם.
מרבית הפטריות הינן מדבקות ועשויות לעבור מאדם לאדם לכן קיים צורך בטיפול מתאים.
תסמינים של פטרת ציפורניים:
- · התעבות הציפורן, שינויי צבע (גוון לבן עד צהוב),
- · שינויי צורה, סדקים, התפצלויות והתפוררות של הציפורן.
- · הציפורניים עלולות להתנתק מבסיס הציפורן או להישבר.
- · במקרים בהם ישנה מעורבות חיידקית עלולה להתפתח דלקת הגורמת לכאב ואודם בעור שמסביב לציפורן.
- · אי נוחות, כאב, קושי בהליכה,
- · ציפורן חודרנית
- · הפרעה אסטטית.
גורמים לפטרת ציפורניים:
חשיפה מוגברת למים וחומרי ניקוי המאפשרים חדירה של הפטרייה אל העור.
לחץ מכאני על הרגל הנובע משינויים במבנה העצם, ושינויים בזרימת הדם.
אספקת דם לקויה לכפות הרגליים והידיים (כמו בסוכרת).
חוסר אוורור של הרגליים.
הליכה יחפה במקלחת ציבורית.
חולשה של מערכת החיסון.
שימוש ממושך באנטיביוטיקה ו/או תרופות מדכאות חיסון.
טיפול טבעי בפטרת העור / פטרת בציפורניים
חיזוק מערכת החיסון, כל הטיפים לעשות את זה נכון
ובעיקר להקנות את רוב ההרגלים לניקוי רעלים
בתזונה:
הגברת צריכה של:
- ירקות, פירות, דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, גריסים, שיבולת שועל וכד') וקטניות (עדשים, פולי סויה, מאש וכד') המכילים סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים חיוניים המסייעים למערכות הפינוי של הגוף ולפעילות תקינה של מערכות החיסון והעור.
- מזונות עשירים בסיבים- דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, שיבולת שועל, סובין, זרעי פשתן ועוד. הסיבים מסייעים לפינוי פסולת מן הגוף, משפרים את פלורת המעי ומגנים על ריריות מערכת העיכול.
- מזון אורגני נטול חומרי הדברה, אסטרוגנים חיצוניים או סינתטיים וחומרים כימיקלים אחרים.
- נוזלים- שתייה של חליטות צמחי מרפא, מיצי ירקות ופירות ומים (8-10 כוסות מים ביום) משפרת פינוי פסולת מן הגוף.
- הגברת צריכת מזונות המכילים ויטמין C (כגון פירות הדר, פלפלים, כרוב, כרובית, ברוקולי, תרד ועגבניות) אשר חיוני לבריאות העור ומסייע לחיזוק פעילות מערכת החיסון.
- מזונות המכילים אבץ כגון גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, אגוזים, שקדים, ברוקולי, קטניות ודגנים מלאים. אבץ משתתף בייצור קולגן וחיוני לשמירה על בריאות העור. בנוסף, אבץ משמש כקו אנזים המשתתף בתהליכים שונים במערכת החיסון.
- מזונות המכילים ויטמין A - ויטמין A משתתף בתהליכי ההרס והבנייה של תאי העור. הויטמין נמצא במזונות שמקורם מן החי אך הגוף יכול לייצר אותו מבטא קרוטן הנאגר ברקמות השומניות בגוף ומהווה חומר מוצא לייצור הויטמין. מקורות תזונתיים עשירים בבטא קרוטן הינם פירות וירקות המכילים את הגוונים הצהובים/כתומים והירוקים כגון: גזר, בטטה, פלפל, מלון, פטרוזיליה, תרד, כרוב ועוד. בנוסף, הויטמין נספג בשומן ולכן זקוק לנוכחות שומן (כגון שמן זית).
הימנעות או הפחתת צריכה של:
- פחמימות פשוטות כגון קמח לבן, סוכר ומוצרים המכילים סוכר (עוגות, עוגיות, מאפים וכד'). מזונות אלו משמשים כמקור אנרגיה לפטריות ומחלישים את המערכת החיסונית.
- מזונות נוספים המחלישים את מערכת החיסון כגון חלב ומוצריו, שומנים רווים וכד'.
- משקאות אלכוהוליים - שתיית אלכוהול גורמת להעלאת רמות הסוכר ומשבשת ספיגת ויטמינים ומינרלים החיוניים לפעילות תקינה של מערכות הגוף בפרט מערכות החיסון והעור.
- מזונות מעובדים, מלאכותיים ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מוצרי מזון אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד' אשר מחלישים את פעילות מערכת החיסון.
רחצה בים
רחצה בים מחדירה לגוף מינרלים, מים וחומרים נוספים החיוניים לבריאות העור (החומרים במיים שאנו מתקלחים איתם מגיעים למחזור הדם כמו ששתינו אותם)
לפחות פעמיים בשבוע נסו לשהות 5-10 דקות במי ים
צמחי מרפא לטיפול בפטרת העור / פטרת בציפורניים:
טיפול פנימי
נשתמש בצמחי מרפא ממריצי חיסון ונגדי זיהום כגון קיפודנית (Echinacea spp), טבבויה (Tabebuia impetiginosa), פלודנדרון (Phellodendron spp) וכד'.
בנוסף, ניתן ליטול כמוסה עד שתיים של שמן אורגנו ביום. במקרה זה רצוי ליטול גם תוסף של חיידקים פרוביוטיים על מנת לפצות על הפעילות נוגדת החיידקים של האורגנו.
במידה וקיים שימוש בתרופות נוגדות פטריות בשימוש פנימי, רצוי להשתמש בצמחי מרפא המגנים על הכבד על מנת להפחית את תופעות הלוואי התרופתיות.
צמח המרפא העיקרי למטרה זו הוא הגדילן המצוי (Silybum marianum) המצטיין בהגנה על הכבד מפני קשת רחבה של גורמים אשר עלולים להזיק לו.
צמחי מרפא נוספים המגנים על הכבד כוללים כורכום (Curcuma longa), פטריית ריישי (Ganoderma lucidum), לפה גדולה (Arctium lappa), שכיזנדרה סינית (Schisandra chinensis) ועלי ארטישוק (Cynara scolymus).
ולחיזוק מערכת החיסון כל התוספים המוזכרים בחיזוק מערכת החיסון, כל הטיפים לעשות את זה נכון
טיפול חיצוני
ניתן להשתמש בצמחי מרפא נוגדי פטריות דוגמת שרף מור (Commiphora molmol) או ציפורני חתול* (Calendula officinalis)
אפשר למרוח את הבלזם
בריאות ובשורות טובות