פרוביוטיקה
אוכלוסיית חיידקי המעיים מכילים טרילוני חיידקים חלקם מקדמי בריאות (הטובים) וחלקם מחוללי דלקת ומחלות (הרעים), שם המשחק והמטרה היא לשמור על איזון המשתנה כל יום בהתאם לחיידקים שנחשפנו אליהם ותרופות שלקחנו, לטובת החבר'ה הטובים.
המעיים לא רק מעכלים מזון, אלא בית למערכת עצבים שניה שמתקשרת עם המוח (דרך עצב הוואגוס) ומשפיעה על ייצור הורמונים (קורטיזול, טריפטופן וסרוטונין ש 90% ממנו מיוצר במעיים ולא במוח), חילוף חומרים, מערכת חיסון ומערכת העצבים.
מעי לא מאוזן קשור לכל דבר, החל מבעיות עיכול (נפיחות, גזים, עצירות), חרדה, דיכאון, בעיות עור (אקנה, אקזמה), דיכוי חיסוני שיביא לכל המחלות כרוניות והאוטואימוניות שאתם מכירים ולא מכירים. לא מומלץ להתעסק איתו
פרוביוטיקה הינה מונח כולל למיגוון רחב של כ 500 סוגי חיידקים וירוסים ופטריות המכונים גם חיידקים ידידותיים המצויים במערכת העיכול ותפקידם הוא:
א. עוזרים לעיכול – הם מאפשרים ספיגה של מרכיבים תזונתיים שאינם מסוגלים לחדור את דופן המעי בעצמם.
ב. מגינים עלינו מפני זיהומים – עצם נוכחותם בדפנות המעיים, לא נותנים לרעלים, וירוסים, אמבות, טפילים, חיידקים פתוגניים (גורמי מחלות) להיכנס.
ג. מחסנים אותנו מדלקות ואלרגיות – החיידקים הטובים חיים בדו קיום עם מערכת החיסון הם מגרים את הרקמות האלו, מספיק בכדי לשמור אותם בהיכון בכל זמן מבלי לעבור למצב של התגוננות.
החיים המודרנים מפירים את האיזון – לחץ, מתח, חומרים משמרים, חומרי הדברה, אלכוהול, קפה, כימיקלים פלואור וכלור, תרופות ובעיקר אנטיביוטיקה שתפקידם להרוג צורות חיים זעירות מחסלים במשך הזמן את החיידקים הטובים, בעוד החיידקים הפתוגניים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה ותרופות ועם הזמן משתלטים על המעיים ואז מגיעים למצב שנקרא ברפואה דיסביוזה (עודף חיידקים רעים).
ואז קורים כמה דברים
א. הגוף לא מסוגל לעכל מרכיבים תזונתיים חשובים ובמקומם נכנסים אליו כל סוגי הטפילים והרעלים שיש בפלנטה
ב. מערכת החיסון לא מפסיקה לעבוד ויורה לכל הכיוונים (מכאן מתחילות כל המחלות האוטואמיוניות) הגוף נחלש ומקבל אינסוף מחלות
ג. הגוף חשוף לאלרגיות ודלקות.
איך לרפא ולשדרג את אוכלוסיית חיידקי המעיים ?
ראשית חשוב לציין שאוכלוסיית חיידקי המעיים מתחילה להתפתח עם הלידה ומושפעת מגורמים שונים ולעיתים גם מפתיעים)
· לידה טבעית או בניתוח קיסרי
· אם ינקתם וכמה זמן
· איכות התזונה
· עישון
· סטרס במהלך היום
· תרופות ובעיקר אנטיביוטיקה וסותרי חומצה
· פעילות גופנית
· איכות שינה לקויה
אבל לא משנה החוויות שעברתם וההחלטות שקיבלתם עד היום, ביכולתכם לשנות את הרכב אוכלוסיית המעיים כבר עכשיו, נסו לאמץ כמו שיותר טיפים שיעזרו לחיידקים הטובים במלחמתם ויפה שעה אחת קודם.
1. הוסיפו לתפריט היומי פרוביוטיקה – מאכלים שגדושים בחיילים הטובים שמייד משתפים פעולה עם החבר'ה הטובים במעיים במלחמה על האיזון המתבקש - מאכלים מותססים, כמו ירקות, מלפפונים, כרוב, יוגורט, קימצ'י, מיסו וקפיר
2. הוסיפו לתפריט היומי פרה ביוטיקה – המזון של החיידקים הטובים, אלו הם סיבים תזונתיים שהמעיים לא יכולים לפרק, אך החיידקים הטובים כן – שום, בצל, צנון, כרישה, אספרגוס, ארטישוק, ברוקולי, עדשים וחומוס
3. ותרו על מזון מעובד – מכילים דברים דוחים כמו חומרים כימיים, שומני טראנס חומרים משמרים, מזון מהונדס גנטית אשר משמיד את החיידקים הטובים
4. הסירו את הסוכר מהתפריט, מהמטבח והמשפחה- המזון העיקרי של החיידקים הרעים וגורם להם לשגשג ולנצח באיזון, אגב הסוכר גם לתאים סרטניים גורם לשגשוג, - מחמצן (מרעיל) כללי את כל הגוף ובעיקר את הכולסטרול, הסיבה העיקרית לעובדה שאנו מזדקנים חולים ומתים, מעורר ראשי לדלקת בכל הגוף – עייפות, כאבים, משקל עודף, שומנים בדם, אז מתוק כן (דבש, סילאן, אגבה, סטיביה, אריתרטול, מולסה, צימוקים, פירות טריים ויבשים) אבל סוכר לא
5. צמצמו את השימוש באנטיבוטיקה, - אחת התרופות הנפוצות ביותר בשימוש-יתר - רוצחת חסרת הבחנה שמחסלת את הטובים עם הרעים (לצערינו היא הרבה יותר סובלנית לרעים שמפתחים עמידות אליה) אם לפעמים מתפתח זיהום חמור וחייבים אנטיביוטיקה אז נסו אנטיביוטיקה טבעית מצמחי מרפא אנטי בקטריאלים (הם נוטים להיות קשוחים יותר לרעים וסובלניים הרבה יותר לטובים) או קחו תוסף פרוביוטיקה.
6. הימנעו מתרופות נגד צרבת – מחסלת את מגוון החיידקים הטובים ומפחיתים יכולתם להתמודד מול הרעים, במקרים אקוטיים, התייעצו עם מטפל טבעי, ניתן להשיג פתרון טבעי לצרבת בקלות מאוד וללא תרופות
7. הימנעו מגידולים מרוססים – מכילים חומרים כימיים שהשפעתם גרועה מהאנטיביוטיקה
8. הימנעו מכל מזון מהחי שהוא לא אורגני – בשר, עופות, מוצרי חלב וביצים לא אורגני מוזנים כמעט תמיד בכמויות גדולות מאוד של אנטיביוטיקה (כדי למנוע מהם לחלות ולהשמין לפני השחיטה) – אנטיביוטיקה זו מגיעה למעיים שלנו בדיוק כמו התרופות ופוגעת בפרוביוטיקה
9. שלבו בתפריט קטניות, (חומוס שעועית, עדשים, אפונה) יש בהם איכויות תזונתיות רבות והם עשירים בסיבים תזונתיים שמהווים מצע גידול למיקרוביום, חשוב לגוון ככל שניתן שגורם גם לגיוון החיידקים הטובים
10. אכלו תפוח עץ אחד ביום (הזן הפרוביוטי ביותר הוא הירוק החמוץ "גרנ סמית"), בתפוח ממוצע יש כ 100 מליון חיידקים טובים ( 90% מהם בליבה מסביב לגרעינים), לכן חשוב לא לוותר על הליבה ולאכול את הכל חוץ מהגרעינים (רוב האנשים זורקים את הליבה ומאבדים 90% מהפרוביוטיקה), עוד טיפ חשוב לוודא שהתפוח אורגני, שכן כמות החומרים הרעים בלא אורגניים עולה על הטובים
11. כף חומץ תפוחים אורגני להוסיף לכל סלט - שדרוג פנומנלי לפרוביוטיקה
12. אמצו את השיטה של צום לסירוגין, הוכח במחקרים רבים כמשפר מיקרוביום, אם קשה לכם 16:8, לפחות תתחילו 12 שעות ביממה לא לאכול
עוד כמה טיפים ל,חיזוק מערכת החיסון
אין באמור המלצה או התוויה רפואית, בכל מקרה חובה להיתייעץ עם רופא המטפל
טיפים נוספים ומתכונים טבעיים, טעימים ובריאים לתמיכה בפרוביוטיקה, של אפרת נבון נטורופתית מוסמכת N.D, M.A, C.A, בעלת מרכז 'תרפא' לריפוי טבעי.
בברכת בריאות איתנה,
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH