שלשול
מוגדר כאשר קיימות יציאות תכופות וצואה רכה עד מימית.
שלשול יכול לגרום לאיבוד נוזלים ואלקטרוליטים ומכאן להתייבשות.
תופעות מחוץ למערכת העיכול כגון תופעות עור שונות, עיגולים ונפיחות מתחת לעיניים וכד'.
במצבי שלשול כרוני יכולים להיווצר חסרים ברכיבי תזונה חיוניים כגון ויטמינים או מינרלים.
תסמינים:
דחף עז ליציאות, עוויתות, כאבי בטן,
גזים, חוסר תיאבון, תחושה צורבת בפי הטבעת ואיבוד משקל.
במצבים זיהומיים קשים ייתכן גם חום, תשישות ואלרגיות
גורמים:
· זיהומים ויראליים או חיידקיים שונים (סלמונלה, אי קולי)
· מזון מקולקל.
· מצבי מתח,
· אי סבילות בעיקר ללקטוז וגלוטן
· אלרגיה למזון
· מחסור באנזימי עיכול,
· צליאק
· פעילות יתר של בלוטת התריס
· נטילה מוגברת של אנטיביוטיקה,
· ספיגה לקויה של שומן.
· עודף של ויטמין C
· פירות וקטניות מסויימים) אשר אינם יכולים להיספג אל זרם הדם ונותרים במעיים.
· מחסור בלקטאז עלול לגרום לשלשול אוסמוטי.
· רעלנים במערכת העיכול
· תרופות משלשלות
· מחלות מעיים דלקתיות שגורמות להפרשות מימיות במערכת העיכול.
הטיפול הקונבנציונאלי בשלשול כולל בדרך כלל הנחיות תזונתיות והחדרת נוזלים ואלקטרוליטיים (מלחים) במקרה של התייבשות.
במצבים בהם השלשול נוצר ממקור זיהומי ניתנת אנטיביוטיקה לפי סוג המזהם או תרופות להפסקת שלשולים כגון Loperamide (Imodium, Stop-it) או Bismuth Subsalicylate (Kalbeten, Pink-bismuth).
טיפול טבעי:
· הרגלי תזונה הכוללים אכילת ארוחות קטנות, לעיסה ממושכת של המזון, הימנעות מארוחות כבדות והפרדת פחמימות וחלבונים אשר מקלים על העיכול ומשפרים את היציאות. – עוד מידע על הרגלי תזונה נכונים
· דיאטת אלימינציה - רצוי להתחיל דיאטה זו על ידי מתן תפריט מצומצם הכולל אורז ומספר מצומצם של ירקות מבושלים. לאחר מספר ימים יש להתחיל להשיב אל התפריט מזונות שונים. רצוי להשיב בכל פעם מזון אחד בלבד ולצרוך אותו ברציפות במשך יומיים שלושה על מנת לבחון את תגובת הגוף אליו. לעיתים הגורם האלרגני אינו מזון אחד, אלא הצטברות של מספר מזונות אשר שילובם הוא היוצר את התגובה האלרגית. במקרה כזה יש להמליץ על תזונה היפואלרגנית (הימנעות ממוצרי מזון החשודים כאלרגנים). כגון: חיטה, חלב ומוצריו, תירס, בוטנים, ביצים, סויה, חומרים משמרים, צבעי מאכל ועוד.
· רצוי להפחית בצריכת מזון מוצק ולצרוך (עד כמה שניתן) רק מזונות מימיים (מרקים, מיצים וכד') על מנת שלא להעיק על מערכת העיכול.
· נוזלים- שתייה מרובה של מים (8-10 כוסות מים ביום) שוֹמרת על מאזן נוזלים תקין ומונעת התייבשות.
· שתיית מיץ רימונים - רימונים עשירים בפקטין (רב סוכר) אשר מסייע בעצירת שלשולים (רק למקרה של שלשול כרוני).
· הגברת צריכת מיצי פירות וירקות כגון תפוח עץ וגזר המסייעים בהשבת מינרלים וויטמינים חיוניים.
· צריכת מזונות קלים לעיכול- אורז, ירקות שורש (בעיקר כתומים), מזונות דלים בסיבים.
· הימנעות מצריכת מוצרי מזון אלרגניים- כגון חיטה, חלב ומוצריו אשר עלולים להחריף שלשולים.
· הימנעות מצריכת מזונות קשים לעיכול כגון מוצרי חלב, מזונות מטוגנים, מזונות שומניים וכד'.
· השריית זרעי חבושים או חרובים במים- יוצר מרקם ג'לטיני המכיל טאנינים אשר עוזרים בכיווץ ואיחוי הקרומים הריריים של מערכת העיכול.
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH