אסתמה

אסתמה ובשמה העברי- קצרת או גנחת סימפונות, היא מחלה ריאתית חסימתית הנוצרת כתוצאה מתגובת יתר לגירוי מסוים הגורמת לתהליך דלקתי בדרכי הנשימה.

 

התסמינים כוללים: קוצר נשימה, חרחור וצפצוף בזמן נשימה, התכווצויות או כאבים בחזה ושיעולים המחמירים בזמן שפעת והצטננות.

 

הטיפול הטבעי באסתמה נועד בעיקרו למניעת התקפי אסתמה.

בעת התקפים קלים ניתן לתת טיפול המבוסס על הרפואה הטבעית כמפורט בהמשך.

 

בעת התקף קשה של אסתמה רצוי להפנות את המטופל לבדיקת רופא או אף לבית החולים.

 

בתזונה הגברת צריכה של:

מזונות נוגדי דלקת כגון: בצל לבן, בצל סגול, שום וזנגביל


ירקות כתומים אשר מסייעים לחיזוק מערכת הנשימה הינו בעל חשיבות רבה.


ירקות ופירות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. מומלץ לצרוך בעיקר את אלו המכילים קרטנואידים (נוגדי חמצון) הידועים כנוגדי דלקת כגון ירקות ירוקים עליים וירקות כתומים כגון בטטה, גזר דלעת וכד'


ירקות ופירות העשירים בויטמין C המשמש כנוֹגד חִמצון ומסייע לחיזוק פעילות מערכת החיסון כגון קיווי, גויאבה, פלפל אדום ועלים ירוקים (פירות הדר גם כן מכילים ויטמין C אך אינם מומלצים משום שעלולים להגביר ייצור ליחה).


מזונות עשירים באבץ כגון קטניות, זרעים ואגוזים (בעיקר גרעיני דלעת וזרעי חמניה), דגים ופירות ים ודגנים מלאים. האבץ מועיל להחלמת רקמות וחיזוק פעילות מערכת החיסון.


חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 המצויות בעיקר בדגי ים כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו מפחיתות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון.


נוזלים - צריכת כמות גדולה של נוזלים כגון מים, מרקים חמים (בעיקר מרקים המכילים ירקות שורש), מיצי ירקות ופירות וחליטות של צמחי מרפא המסייעים לחיזוק מערכות הנשימה והחיסון ומשמשים להקלה על התסמינים.


חומצות שומן חיוניות המצויות במזונות כגון אגוזים, שקדים, זרעים ושמן זית. חשוב לציין כי יש לצרוך אגוזים, שקדים וזרעים בצורתם הטבעית (ללא קלייה) משום שקליתם גורמת לחמצון והרס החומרים החיוניים.

 

 

הימנעות או הפחתת צריכה של:

מזונות מגבירי ליחה כגון: חלב ומוצריו, פירות הדר, בננות, בוטנים, סוכר ומזונות המכילים סוכר, מטוגנים ושומנים. 


מזונות אלרגניים כגון תירס, חיטה, חלב ומוצריו, בוטנים, חומרים משמרים וצבעי מאכל אשר עלולים להחליש את המערכת החיסונית ולהגביר את ייצור הליחה.


פחמימות פשוטות (כגון סוכר וקמח לבן) אשר מחלישות את מערכת החיסון. בנוסף, פחמימות פשוטות נמצאו כמגבירות רמות דו תחמוצת הפחמן, דבר הגורם לירידה בכושר הפיזי ומחמיר את קוצר הנשימה.


מזונות המחלישים את מערכת החיסון ומעודדים דלקת כגון: סוכר, מזונות המכילים סוכר, חלב ומוצרי חלב, אלכוהול, ירקות משפחת הסולניים (חצילים, תפוחי אדמה, עגבניות ופלפלים) ופירות הדר וכד'.


מזונות תעשייתיים, מעובדים, מלאכותיים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מחלישים את מערכת החיסון.


משקאות אלכוהוליים – צריכת מוגברת של אלכוהול מחלישה את מערכת החיסון (בעיקר משקאות המכילים חומרים משמרים כגון יין אדום) וגורמת לניצול מוגבר של ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד תקין של מערכות הגוף בפרט מערכות החיסון והנשימה.



        צמחי מרפא שיכולים לסייע בשיעול

בשיעול יבש - עלי נענע (מנטה) ושמן אקליפטוס הם תרופות טבעיות, ותיקות ומוכרות לשיעול. מנטול מרגיע גירויים וכאבי גרון ופועל כנוגד גודש – ובכך מסייע לדלל את הליחה.

מומלץ לשתות תה עם נענע ו/או לשאוף אדים מאמבט אדים: טפטפו ארבע־חמש טיפות שמן מנטה או נענע על כל כוס מים חמים, כסו את ראשכם ואת הכלי עם הנוזלים במגבת וקחו נשימות עמוקות.

 

בשיעול עם ליחה  - תימין, שהוא אחד מעשבי התיבול הנפוצים, מוכר גם כצמח מרפא מכייח שמקל על מחלות בדרכי הנשימה.

עלי תימין מכילים פלבונואידים, תרכובות טבעיות שמרגיעות את שרירי הגרון שמעורבים בפעולת השיעול ואף מסייעים להפחתת דלקת.

מומלץ להכין חליטת טימין על ידי השריית שתי כפיות של העלים בכוס מים רותחים למשך 10 דקות וסינונם. בנוסף, ניתן להוסיף כמה ענפי טימין למרק עוף במהלך דקות הבישול האחרונות שלו.


תוספי תזונה 

מעבר למומלצים ל חיזוק מערכת החיסון אפשר להוסיף

לשיעול יבש      COMP DROSERA & ALTHEA

     לשיעול עם ליחה COMP THYMUS & PLANTAGO  

 

 

 אם תתמקדו ב,חיזוק מערכת החיסון

 סיכוי נמוך מאוד שתפגשו עם אסתמה או כל מחלה אחרת

 

            בריאות ובשורות טובות


         אברהם מור קצב


logo בניית אתרים