חלבון
החלבונים מהווים את אחד מאבות המזון החשובים ביותר בגוף האדם ויש להם תפקידים רבים
- בניית חלקים שונים בגוף: תאי העור (75% חלבון), השיער, הציפורניים, העצמות, השרירים ועוד.
- בניית מערכת החיסון: נוגדנים, כדוריות דם לבנות ועוד.
- בניית הורמונים, אנזימים, ומוליכים עצביים.
- ויסות מאזן המים, החומצות והבסיסים בגוף, ותהליכי חילוף החומרים.
- .
? כמה חלבונים צריך ביום
התשובה תלויה בגיל, במצב הגופני ובאיכות החלבונים שאוכלים. בתקופת הגדילה, הגוף זקוק לכמות גדולה יותר של חלבונים. כך גם בתקופת מחלה, פציעה או ניתוח. ספורטאים זקוקים ליותר חלבונים בהתאם לפעילות , הגופנית שאותה הם מבצעים. בדרך כלל, החלבונים צריכים לספק לנו 15-20 אחוזים מכלל הקלורי
כמו כן תלויה כמות החלבונים ב:
- אחוז החלבון שמנותב לבניית רקמות לעומת יצירת אנרגיה - היחס הגבוה ביותר נמצא בביצים 48% מנותב לבניית רקמות (בשר ודגים 30%, סויה 17%, מי גבינה 16%)
- איכות החלבון (כמה חומצות אמינו יש בו)
- קצב הפירוק בקיבה (מהירות וכמות האכילה)
- מידת העיכול והספיגה
- מחלות ובעיות גנטיות (חוסר אינזימים שמפרקים)
- תרופות (גורמות לחוסר גדול של חומצות אמינו)
- אופן ההכנה והבישול
- מחסור בויטמינים ומינרלים שמשתתפים בפירוק החלבונים
ההמלצה היומית (RDA) לאנשים בוגרים ובריאים היא צריכה של 1 גרם חלבון ליום לכל קילוגרם משקל גוף. לתינוקות, ילדים, ספורטאים וחולים, הצריכה היא שונה ויש להתייעץ עם
רופאים או עם דיאטנים קליניים
חוסר או עודף חלבון
בד"כ בתזונה מערבית כמו שלנו, נדירים מאד המקרים של חוסר בחלבון. חוסר בחלבון יכול להוביל לתחושת עייפות, לפגיעה בקצב ההתפתחות הפיזית והמנטלית, לנשירת שיער, לאיבוד מסת השריר, לפגיעה במערכת החיסונית ובפוריות. חוסר חמור בחלבונים, עלול לגרום לקריסת מערכות ולמוות
גם צריכה מוגזמת של חלבונים יכולה להיות מסוכנת לבריאות. לעודף חלבון בגוף עלולות להיות השלכות בריאותיות חמורות כמו רגישות יתר במערכת החיסונית, ירידה בתפקוד הכבד, פגיעה בכליות, חולשה ופגיעה בצפיפות העצם
בתזונה מן החי
כ מות
הב במזובתזונה מן הצומח
נות שונים (ממוצעים ל-100 גרם)
החלבון מורכב מרכיבים שנקראים חומצות אמינו,
8 חיוניות (הגוף לא מייצר אותם לבד, חייבים לצרוך מהמזון) – לאוצין, טראונין, פנילאלנין, ליזין, איזולאוצין, טריטופאן, ואלין, מתיונין – (רשי תיבות בכדי לזכור "לטפל אטום")
1 חיונית במחלוקת שנקראת - היסטידין
11 חומצות אמינו לא חיוניות שהגוף מייצר לבד – ארגנין, פרולין, טאורין, טירוזין, גלוטמין, ציסטאין, גליצין, אלנין, גאבא, אורניתין, ציטרולין)
חומצות אמינו בודדות שמסומנות באות L =טבעיות, ואילו באותו DL=לא טבעיות, כלומר שסונתזה במעבדה.
שם |
תפקיד |
מקור בתזונה |
הערות |
לאוצין
Leucine |
איזון רמות סוכר סיוע להורמון גדילה |
אורז, אפונה, בשר, אגוזים, סויה, חיטה |
ריבוי צריכה יכול לגרום לחסר B3 ולמחלת הפילארגרה |
טראונין
Threonine |
מערכת חיסון פירוק שומנים רקמות חיבור |
בשר, ביצים, דגים, חלב נבט חיטה |
הגוף יכול לפרקה לגליצין, סרין וגלוקוז |
פניל-אלנין
Phenylalanine |
פיקוח על התיאבון אנטי דיכאוני מרכיב בקולגן |
בקר, דגים, עופות, נבט חיטה, שקדים שעועית, אפונה |
אסור לתת עם תרופות לדיכאון לחץ דם גבוה (מגביר אדרנלין) |
ליזין
Lysine |
מחלות וירליות אנמיה, שיער יצירת קולגן |
קטניות, זרעים, אגוזים, דגים, קוקוס ביצים וירקות |
מומלץ בהרפס + C+ אבץ |
איזולאוצין
Isoleucine |
יצירת המוגלובין הפרעות נפשיות ויסות סוכר |
בשר, קטניות, דגנים, גרעינים, ערמונים |
משקם רקמות מהיר יותר לרקמות שנהרסו בפעילות גופנית |
טריפטופאן
Tryptophane |
יוצר סרטונין מניעת כאבים תשוקה למתוק |
בקר, דגים, עופות, נבט חיטה, שקדים שעועית, פקאן ושוקולד |
יעיל למאניה דיפרסיה ומחלות נפשיות, עוזר בתסמונת טרום ויסתית PMS, נדודי שינה |
ואלין
Valine |
בניית שרירים ריפוי פצעים |
זרעים, אגוזים, סויה, דגים, ביצים, בשר |
בחוסר יהיה פגיעה בשכבת המיאלין של העצבים במח שקשורים לשיווי משקל |
מתיונין
Methionine |
ניקוי רעלים טונוס וגמישות העור והשיער |
חלב, ביצים, בשר, דגנים, סויה |
אם אין מספיק ויטמיני B ייווצר הומוציסטאין שהוא חומר רעיל |
|
|
|
|
היסטידין
Histidin |
שמירה על תאי עצב, לכידת מתכות כבדות |
מזון מהחי, נבטי חיטה, שמרי בירה |
חשובה לייצור חומצה הידרוכלורית ומפחיתה לחץ דם |
בריאות ובשורות טובות
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH