זיהום בנרתיק ( וגינאלי)
תופעה שכיחה המתבטאת בהפרשות לא תקינות מהנרתיק עקב זיהום (פטרייתי, ויראלי או חיידקי).
נוצרים בעת פגיעה באיזון אוכלוסיית החיידקים הטובים בנרתיק הגורמת לשגשוג של מזהמים כגון חיידקים ופטריות.
המזהמים משנים את חומציות הנרתיק ומפרישים רעלנים החודרים אל רקמת הנרתיק ויוצרים דלקת או פטרייה.
שינוי חומציות הנרתיק ופגיעה בפלורת החיידקים הטובים יכולה להיגרם גם עקב ירידה בכמות החיידקים הטובים בפלורת הנרתיק המתקיימת בעיקר לפני קבלת הוסת, במהלך הריון, בגיל המעבר, שימוש במוצרי הגייניה נשיים (כגון שטיפות אנטימיות, טמפונים) או בעת נטילת תרופות כגון אנטיביוטיקה, סטרואידים וגלולות למניעת הריון.
תסמינים:
קיימים מספר סוגי זיהומים והתסמינים שונים מאישה לאישה בהתאם לזיהום וחומרתו.
התסמינים האופייניים לזיהומים בנרתיק כוללים:
· גרד.
· אודם.
· תחושת צריבה בעת מגע מיני או בעת קיום יחסי מין.
· הפרשות וגינאליות בעלות ריח רע.
· יובש.
· כאבים.
· זיהום חיידקי מתאפיין בהפרשה נוזלית לבנה אפרפרה בעלת ריח חריף.
· זיהום פטרייתי מתאפיין בגרד והפרשה לבנה וסמיכה בעלת מרקם גושי (דומה לגבינת קוטג').
· זיהום הנוצר על ידי טפיל (טריכומונס) מתאפיין בהפרשות צהובות מוגלתיות וגרד.
סיבוכים של זיהומים עלולים לגרום להפרעות במערכת הרבייה ולאי פריון עקב נזקים בלתי הפיכים ברקמות איברי הרבייה.
· חיידקים (בעיקר ואגינוס וכלמידיה) - חיידקים אלו מגיעים בעת מגע מיני או מועברים דרך פי הטבעת אל הנרתיק.
· פטריות (בעיקר קנדידה) - נמצאת באופן קבוע בנרתיק בכמויות זעירות. במקרה בו יורדת כמות החיידקים הטובים בנרתיק (כמו במקרה של תזונה לקויה או נטילת אנטיביוטיקה) העלולה להתפשט. כמו כן יכולה לעבור מפי הטבעת ומהמעיים אל הנרתיק.
· נגיפים (הרפס, פפילומה) - יכולים לעבור בעת קיום יחסי מין, מין אוראלי או בכל מגע עם נגע הנוצר עקב הנגיף.
· טפילים (בעיקר טריכומונס וגינאלי) - מועברים בעת קיום יחסי מין. עלולים לגרום לדלקות באגן במידה ולא מטופלים כראוי.
גורמי הסיכון לזיהומים בנרתיק כוללים:
· שימוש בתרופות כגון אנטיביוטיקה, סטרואידים וגלולות למניעת הריון.
· ירידה ברמות אסטרוגן (בעיקר בגיל הבלות).
· שימוש בחומרים כימיים המצויים במוצרי הגייניה נשית כגון סבונים, פדים מבושמים, תחבושות יומיות וכד'.
· יחסי מין לא מוגנים.
· ריבוי בני זוג.
· הריון.
· קנדידה במעיים.
· תזונה לקויה המחלישה את המערכת החיסונית וגורמת לפגיעה באיזון החיידקים הטובים בנרתיק.
אבחנה של זיהומים בנרתיק מתבצעת באמצעות בדיקה גניקולוגית בה יכול הרופא לראות ממצאים דלקתיים או הפרשות שאינן תקינות. בעת הצורך נלקחת דגימה מרירית הנרתיק הנשלחת לבדיקה תחת מיקרוסקופ או לביצוע תרבית הבודקת את צמיחת המזהמים. ניתן גם לבצע בדיקות דם במקרים בהם קיים חשד לדלקת. בבדיקות נבדקים מדדים אשר עלולים להצביע על קיום דלקת כגון עלייה בכמות תאי מערכת החיסון (תאי הדם הלבנים) ומדדי דלקתיות. דרך אבחנתית נוספת היא שימוש בפדים דיאגנוסטים (קלוטסט).
טיפול קונבנציונאלי בזיהומים בנרתיק:
הטיפול הקונבנציונאלי בזיהומים בנרתיק נקבע על פי מקור הזיהום:
· מקור זיהומי חיידקי - זיהום מסוג זה מטופל במתן אנטיביוטיקה המשמידה את החיידקים ומונעת את התרבותם. אנטיביוטיקה ניתנת באמצעות טבליות לשימוש פנימי או נרות וגינאליים. דוגמא לתרופות אנטיביוטיות המשמשות למטרה זו: (Metronidazole (Flagyl, Metrogyl ו-(Clindamycin (Dalacin C.
· מקור זיהומי פטרייתי - זיהום מסוג זה מטופל באמצעות תרופות המסייעות בהשמדת הפטרייה ומפחיתות את צמיחתה. תרופות מסוג זה ניתנות באמצעות טבליות, נרות וגינאליים ומשחות. דוגמא לתרופות מסוג זה: (Clotrimazol (Agisten, Clothree), Miconazole (Daktarin, Gyno-Daktarin. בנוסף, ניתנות לעתים טבליות של ויטמין Cי(Ascorbic acid (Intimacy, Normaflor המסייעות בשמירה על חומציות הנרתיק ומונעות את התפתחות הפטרייה.
· מקור זיהומי נגיפי - הטיפול בזיהום מסוג זה כולל ניקוי האזור הנגוע במים וסבון וייבוש האזור למניעת התפתחות חיידקית (לעתים הפצע הנגיפי חשוף לזיהום חיידקי). במידה וישנה התפתחות חיידקית יכול הרופא להמליץ על משחה אנטיביוטית כגון (Neomycin (Neomycin ולעתים אף שימוש באנטיביוטיקה בהזרקה או בכמוסות. משחות אנטי ויראליות יעילות שניתן למרוח ישירות על הפצע כוללות: (Acyclovir (Zovirax, Acyclo V ו-(Penciclovir (Penciclovir
· מקור זיהומי טפילי - זיהום מסוג זה מטופל באמצעות מתן אנטיביוטיקה המשמשת להשמדת הטפיל. דוגמא לאנטיביוטיקה מסוג זה: (Metronidazole (Flagyl, Metrogyl.
· זיהום על רקע מחסור באסטרוגן - בזיהומים מסוג זה ניתן טיפול בהתאם למזהם בשילוב מתן תחליפים הורמונליים המכילים אסטרוגן כגון (Estriol (Ovestin, Ortho Gynest על מנת לסייע באיזון פלורת הנרתיק ולהשיב את החומציות התקינה בנרתיק.
· דלקת על רקע אלרְגיה לכימיקלים שונים - הטיפול בדלקות מסוג זה ניתן בהתאם לגורם. בנוסף ניתן טיפול מניעתי הכולל הרחקה מחומרים החשודים כאלרגנים ומחומרים כימיים שונים המצויים במוצרי הגייניה נשיים כגון סבונים, טמפונים, פדים, אבקות כביסה ועוד.
לחזק את מערכת החיסון, כל הכלים לעשות זאת
בתזונה: הגברת צריכה של:
· מזונות המכילים אבץ כגון: קטניות, זרעים ואגוזים, דגים ופירות ים, דגנים מלאים. מינרל מסייע לאיחוי הכיבים ומשתתף בפעילויות אנזימתיות רבות במערכת החיסון.
· מזונות המכילים ויטמינים מקבוצת B כגון: דגנים מלאים, קטניות (מומלץ מונבטות), ירקות ירוקים עליים, שמרי בירה. שחיוניים לשמירה על בריאות מערכת העיכול ותפקוד תקין של מערכת החיסון.
· ירקות ופירות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לאיחוי הכיבים ולמניעת הישנותם.
- מזונות פרו ביוטים – מזונות אלו מכילים חיידקים פרו ביוטים המסייעים בפעילות מערכת העיכול. מזונות פרו ביוטים כוללים יוגורט (לא ממותק המכיל חיידקים חיים), חלב אם, קפיר, מיסו (פולי סויה מותססים), טמפה (פולי סויה המותססים עם פטריה) וירקות מוחמצים בהכנה ביתית (כרוב, מלפפון).
- אוליגוסכרידים - אוליגוסכרידים הינם תרכובות סוכר אשר מתעכלות חלקית כאשר החלק הלא מעוכל עובר אל המעי הגס ושם משמש מזון לחיידקים ידידותיים. מזונות המכילים תרכובות אלו כוללים פירות וירקות (בעיקר בננות, עולש, שום, בצל, ארטישוק), דגנים מלאים וקטניות.
- מזונות נוגדי דלקת כגון: בצל לבן, בצל סגול, שום וג'ינגיר.
- פירות וירקות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים חיוניים אשר משפרים את פעילות מערכת החיסון.
- מזונות עשירים בסיבים- דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, גריסים, שיבולת שועל וכד'), ירקות, פירות, קטניות (עדשים, פולי סויה, מאש וכד'), שיבולת שועל, סובין, זרעי פשתן ועוד. הסיבים מסייעים לפינוי פסולת ורעלים מן הגוף ובכך מפחיתים את העומס על מערכת החיסון.
- אגוזים, שקדים, זרעים ושמן זית. חשוב לציין כי יש לצרוך אגוזים, שקדים וזרעים בצורתם הטבעית (ללא קלייה) משום שקלייתם גורמת לחמצון והרס החומרים החיוניים.
- בצל ושום המסייעים למערכת החיסונית לפעול כנגד נגיפים.
- אומגה 3 – חומצות שומן המצויות בעיקר בדגי ים (מי ים עמוקים, ים צפוני) כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו מחזקות מאוד את מערכת החיסון ע"י זה שהם מפחיתות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
· פחמימות פשוטות (קמח לבן, סוכר) המחלישות את מערכת העיכול ומערכת החיסון ומעודדות תהליכים דלקתיים.
· מזונות המחלישים את מערכת החיסון ומעודדים דלקת כגון: סוכר, מזונות המכילים סוכר, חלב ומוצרי חלב, אלכוהול, קפאין וכד'.
· מזונות המכילים שומן רווי כגון מטוגנים, בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות אומגה 3 ועלולים לעודד מצבים דלקתיים.
· מזונות מן החי כגון בשר, חלב ומוצריו וביצים – אכילת בשר מעלה רמות של חומצה ארכידונית אשר גורמת להעלאת מרכיבים יוצרי דלקת.
· מזונות תעשייתיים, מעובדים, מלאכותיים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר עלולים להחליש את פעילות מערכת החיסון.
צמחי מרפא לטיפול בזיהומים בנרתיק:
הטיפול בצמחי מרפא מתחלק אף הוא לשניים: טיפול אקוטי וטיפול כרוני מניעתי.
טיפול אקוטי – (כואב ומציק כאן עכשיו)
- שטיפות – ניתן לבצע שטיפות מקומיות בעזרת אגס או מזרק. ניתן להשתמש בחליטה מרוכזת של ציפורן החתול (Calendula officinalis) במינון של 2 כפות צמח בכוס מים. לחליפין, ניתן להמיס כפית תמצית יבשה של קופטיס (Coptis chinensis) בתוך כוס מים. אפשרות שלישית היא שימוש בטינקטורות – כפית עד כף לכוס מים מבין הצמחים: טימין (Thymus vulgaris), מרווה (Salvia officinalis), ציפורן החתול (Calendula officinalis), פלודנדרון (Phellodendron spp chinensis) וקופטיס (Coptis chinensis).
- נרות וגינאליים – אלו יכילו בדרך כלל את צמחי המרפא פלודנדרון (Phellodendron spp), קופטיס (Coptis chinensis), שרף מור (Commiphora molmol). לפעמים כוללים הנרות גם שמנים אתריים כגון לבנדר. השימוש בנרות אלו מתבצע לרוב בלילה, כדי לאפשר זמן שהייה רב בנרתיק ולמנוע אי נוחות למשתמשת. רצוי להשתמש גם בתחבושת הגיינית (עדיף כזו העשוייה מכותנה) בכדי לספוג את ההפרשות.
- ערבוב של של תמציות צמחים יבשות ו/או פרוביוטיקה בתוך מעט יוגורט, מריחת התערובת על טמפון והחדרתו לנרתיק.
- שטיפות של חומץ תפוחים (כף בכוס עד ליטר של מים). ניתן להוסיף גם שמנים אתריים ולבצע שטיפה פנימית בעזרת מזרק או אגס. לנשים בהריון מומלץ רק לטבול תמיסה זו בצמר גפן ולנגב באופן חיצוני.
- כמוסות או נרות פרוביוטיקה המיועדים לשימוש וגינאלי.
טיפול כרוני - טיפול לטווח הארוך (כמניעה)
שימוש בעיקר צמחי מרפא אדפטוגניים המחזקים את מערכות החיסון כגון אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) או פטריית ריישי (Ganoderma lucidum) ומקטינים בכך את הסיכויים להדבקה חוזרת.
בנוסף, במידת הצורך, נרצה לאזן את המערכת ההורמונלית על ידי שימוש בצמחי מרפא הורמונליים כגון בטטת בר (Dioscorea villosa) או אנג'ליקה (Angelica sinensis).
עוד תוספים שנבדקו מחקרית נבדקו במחקרים קליניים כתומכים במערכת החיסון - אימפרובין
N-VB, N-PF-S, אסטקסנטין, קוורציטין, פטריות כח, כורכום, מורינגה, ליקוריץ, חומצה אלפא ליפואית, קו אנזים Q10
משהו בכתוב אינו ברור, תמיד נשמח לסייע' בריאות ובשורות טובות
נטורופת והרבליסט קליני