טחורים

יציאת טחורים הינה תופעה שכיחה המתבטאת ברקמות נפוחות המכילות וורידים בפי הטבעת או בחלק התחתון של החלחולת. 

טחורים חיצוניים הבולטים אל מחוץ לפי הטבעת נקראים טחורים חיצוניים, ואילו אלו הנשארים בחלחולת נקראים טחורים פנימיים. הטחורים יכולים לבלוט, לדמם, להביא להיווצרותו של קריש דם ואף לגרום לדלקת.

 

תסמינים:

דימום בהיר לאחר יציאה בתוך האסלה או על נייר הטואלט.

יכול להופיע בלט רגיש וכואב על פי הטבעת (יציאת טחורים).

נפיחות כואבת בפי הטבעת במקרים של היווצרות קריש דם בתוך הטחור (טחור חיצוני קרישי).

גירוי, דימום או גרד יכולים להיגרם כתוצאה מניקוי ושפשוף יתר של פי הטבעת וסביבתו.

 

גורמים:

·  עצירות או מאמץ בעת יציאה

·  שיעול או הקאות כרוניות.

·  הריון ולידה

·  עודף משקל.

·  נשיאת משאות כבדים.

·  חולשת טונוס שרירי

·  תרופות

·  שינוי בחילוף חומרים.

·  מצבי לחץ.

·  תורשה- חולשת וורידים גנטית.

·  ניקיון ושפשוף יתר של פי הטבעת וסביבתו

·  היגיינה לקויה בפי הטבעת.

·  מחלת כבד המעלה את הלחץ בווריד השער.

 


טיפול קונבנציונאלי:

הטיפול הקונבנציונאלי בטחורים מתמקד בדרך כלל בהקלת התסמינים וכולל המלצה לישיבה באמבט מים פושרים, שימוש בקרח על פי הטבעת להרגעת הכאב והורדת הנפיחות, ומריחת משחות או החדרת נרות המכילים חומרים מאלחשים ומשככי כאב כגון Tribenoside / Lidocaineי(Procto-Glyvenol), Hydrocortisone /Allantoin / Benzocaineי(Proctozorin) ו- Hydrocortisone / Pramocaineי(Procto Foam).

כמו כן ניתנות המלצות להגברת צריכת סיבים ושתיית נוזלים.

במקרים בהם יש צורך בהתערבות כירורגית על מנת להקטין או להרוס את רקמת הטחורים היא מבוצעת תחת טשטוש וכוללת:

קשירת טבעת גומי - הצמדת טבעת גומי סביב בסיס הטחור בתוך החלחולת. הטבעת חוסמת את זרימת הדם, והטחור מצטמק ונעלם בתוך מספר ימים. 

הטרשה (סקלרותראפיה) - הזרקת תמיסה כימית סביב כלי הדם הגורמת להצטלקות ולהקטנת הטחור.

חימום באמצעות חשמל או קרן לייזר - שריפת וצריבת רקמת הטחורים.

כריתת טחורים - האמצעי הטוב ביותר להסרת טחורים לצמיתות במקרים בהם הטחורים חמורים או גדולים במיוחד. זהו ניתוח כואב ויכול לכלול סיבוכים

כגון זיהום או דימום היכולים לחדור אל תוך המעי, זיהום באזור האגן, עצירת שתן או נזק לסוגר שיכול לגרום לאי יכולת להתאפק בעת הדחף ליציאה.

 

טיפול טבעי:

  •            מניעת הגורם העיקרי לטחורים עצירות   
  •            הפחתת הלחץ
  •           חיזוק כלי הדם הורידיים  ושיפור זרימת דם בתנועה, כל הכלים לעשות את זה נכון
  •         הרגלי ישיבה נכונה בשירותים.
  •          הימנעות ממאמץ בעת הוצאת צואה.
  •         הימנעות מהתאפקות בעת דחף ליציאה.
  •         הימנעות מישיבה ממושכת.
  •          לאחר יציאה מומלץ להשתמש במגבונים לחים או שטיפה במים פושרים לניקוי פי הטבעת. לאחר מכן יש לייבש את המקום ולשמור עליו מאוורר.
  •        ישיבה באמבט המכיל שמנים המסייעים להרפיה וחיטוי (לוונדר).
  •         הימנעות מגירוד המקום.
  •         שימוש בבגדים רפויים השומְרִים על יובש ואוורור.
  •       הרגלי תזונה הכוללים אכילת ארוחות קטנות, לעיסה ממושכת של המזון, הימנעות מארוחות כבדות והפרדת פחמימות וחלבונים אשר מקלים על העיכול ומשפרים את היציאות. – עוד מידע על הרגלי תזונה נכונים

 

הגברת צריכה בתפריט היומי של:

·  מזונות עשירים בסיבים- דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, שיבולת שועל, סובין, זרעי פשתן ועוד. הסיבים מסייעים לפינוי פסולת מן הגוף, משפרים את פלורת המעי ומגנים על ריריות מערכת העיכול.

·  נוזלים- שתייה של חליטות צמחי מרפא ומים (8-10 כוסות מים ביום) מסייעת לריכוך הצואה וליציאות תקינות.

·  במצבי עצירות ניתן להשתמש במרככי צואה טבעיים כגון שזיפים, תאנים, שמן זית.

·  ירקות שורש כתומים (בטטה, דלעת וגזר) אשר עשירים בויטמינים ומינרלים המסייעים לתפקוד תקין ולשיקום של מערכת העיכול.

·  פירות יער, אוכמניות, דודבנים, אוסנה וכד' המסייעים בחיזוק כלי הדם.

·  מזונות טריים ומלאים המכילים ויטמינים מקבוצת B כגון: דגנים מלאים (אורז מלא,שיבולת שועל, קינואה, גריסים וכד'), קטניות (עדשים, שעועית וכד'), ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד'), פירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד') ושמרי בירה, החיוניים להגנה על הרקמות הריריות של מערכת העיכול.

·  ירקות ופירות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לאיחוי הטחורים ולמניעת הישנותה.

·  מזון מבושל וירקות כתומים המחזקים את הטחול שבעיני הרפואה הסינית אחראי על אחזקת הדם בכליו ומונע צניחת איברים.

 

הימנעות או הפחתת צריכה של:

·  מזונות מעודדי דלקת וקשים לעיכול כגון: שומנים רווים או חלבון מן החי (בשר, עוף, חלב ומוצריו). – עוד על מזון מעורר דלקת

·  מזונות חריפים, מטוגנים ומתובלים יתר על המידה.

·  ממריצים כגון קפאין אשר עלולים להחריף מצבי עצירות

·  פחמימות פשוטות (קמח לבן, סוכר לבן) המחלישות את מערכת העיכול וגורמות לצואה קשה.

·  מזונות תעשייתיים, מעובדים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מחלישים את מערכת העיכול.

 


            אברהם מור קצב

          נטורופת והרבליט קליני  ND MA CIH    


 

logo בניית אתרים