תסמונת קדם ויסתית PMS
מכלול של שינויים גופניים ונפשיים המתרחשים אצל חלק מן הנשים בימים שלפני הופעת הוסת. מרבית הנשים סובלות משינויים כאלו ואחרים, אך בתסמונת קדם וסתית התסמינים חמורים מספיק עד שהם עלולים לשבש את אורח חייהן ופעילותן היומיומית.
תסמינים:
התסמינים משתנים מאישה לאישה בסוגם, בעוצמתם ובמידת חומרתם וכוללים מכלול של תופעות גופניות ונפשיות.
תסמינים נפשיים – חרדה, דיכאון, לחץ, עצבנות, רגזנות, תוקפנות, בלבול, מצבי רוח משתנים ועוד.
תסמינים גופניים - עלייה במשקל (הצטברות של נוזלים לפני הוסת), רגישות או נפיחות בשדיים, כאב גב, כאבי ראש, כאבי שרירים ומפרקים, אקנה, חוסר חשק מיני, קשיים בהירדמות, בעיות עיכול שונות (שינויים בתיאבון, תשוקה למתוק, נפיחות, עצירות, שלשול וכד'), קשיים בריכוז, החמרה של מחלות קיימות ועוד.
גורמים:
הגורמים העיקריים הם שינויים הורמונליים שמתרחשים בגוף מדי חודש. שינויים אלו הינם תקינים וחיוניים אך כשהם אינם מאוזנים או קיצוניים מופיעות תופעות קדם וסתיות.
השינויים ההורמונליים יכולים לכלול:
· עודף/חוסר של הורמון האסטרוגן.
· עודף/חוסר של הורמון הפרוגסטרון.
· עודף/חוסר של הורמון הפרולקטין.
· עודף של הורמון FSH.
· עודף של אלדוסטרון (עקב הפרעה בבלוטת יותרת הכליה).
· רמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס.
· מחסור בסרוטונין (מוליך עצבי).
· תפקודי כבד לקויים (אחראי על חילוף חומרים של הורמונים שונים).
נשים הסובלות ממתחים ולחצים מתמשכים נוטות לסבול יותר מתופעות קדם וסתיות.
אבחנה:
לא קיימות בדיקות ספציפיות לתסמונת קדם וסתית ולכן האבחנה מתבצעת בעיקר על פי תסמיני המטופלת ובאמצעות מדדים שונים המצביעים על רמת חומרת התסמינים וזמן הופעתם במחזור החודשי.
נהוג לחלק את התסמינים של תסמונת קדם וסתית ל- 4 קבוצות עיקריות אשר מסייעות באבחנת הגורם לתופעות:
· PMS A (Anxiety) - הסוג הנפוץ ביותר, מתבטא ברמות אסטרוגן גבוהות ורמות פרוגסטרון נמוכות. בנוסף, קימות גם רמות גבוהות של אדרנלין, נוראדרנלין וסרוטונין ורמות נמוכות של דופאמין ופנילתלמין. נשים הסובלות מסוג זה יחוו תסמינים של עצבנות, חרדה, מתח נפשי מוגבר, שינויים קיצוניים במצבי רוח, תוקפנות ועוד.
· PMS C (Craving) - סוג זה מתבטא ברמות גבוהות של אסטרוגן, רמות נמוכות של מגנזיום , רגישות מוגברת לגלוקוז ומחסור בפרוסטגלנדין מסוג PGE-1. נשים הסובלות מסוג זה יחוו תסמינים של תיאבון מוגבר, תשוקה למתוק, דופק מהיר, עייפות, כאבי ראש וכד'.
· PMS D (Depression) - סוג זה מתבטא ברמות גבוהות של פרוגסטרון, רמות נמוכות של אסטרוגן, פירוק מוגבר של מעבירים עצביים ורמות גבוהות של הורמוני מין זכריים (אנדרוגנים). נשים הסובלות מסוג זה יחוו תסמינים של דיכאון, הפרעות בקשב וריכוז, בכי רב, נדודי שינה וכד'. במידה ורמות הורמוני המין הזכריים גבוהות יופיע גם שיעור יתר.
· PMS H (Hyperhydration) - סוג זה מתבטא ברמות גבוהות של אסטרוגן ואלדוסטרון (הורמון המופרש מבלוטת יותרת הכליה וגורם לאצירת נוזלים) ורמות נמוכות של מגנזיום נשים הסובלות מסוג זה יחוו תסמינים של עור ושיער שמנוניים, כאבי בטן והתכווצויות בעת וסת, , גודש בחזה ונפיחות בפנים ובגפיים.
טיפול קונבנציונאלי:
הטיפול הקונבנציונאלי בתסמונת קדם וסתית מסייע לאיזון התנודות ההורמונליות ולהקלה בתסמינים. וכולל המלצות לשינויים באורח חיים (תזונה ופעילות גופנית) ושימוש בתרופות שונות כגון:
· משככי כאבים בעיקר ממשפחת נוגדי דלקת לא סטרואידים (NSAIDs) כגון (Ibuprofen (Advil, Nurofen, Adex ו- ( Naproxen (Naxyn, Narocin, Point
· נוגדי דיכאון ממשפחת SSRI – תרופות אלו חוסמות את הספיגה המחודשת של סרוטונין במרווח הבין סינפטי (המרווח שבין העצבים) ובכך מעלות את רמתו בתאים. הטיפול בתרופות אלו בתסמונת קדם וסתית מסייע להקלה בתסמינים הנפשיים. נטילת התרופה יכולה להתבצע על בסיס יומיומי או כשבועיים לפני תחילת הוסת. דוגמא לתרופות מסוג זה: (Fluoxetine (Flutine, Prozac, Prizma), Citalopram (Cipramil, Recital), Paroxetine (Seroxate, Paxxet
· גלולות למניעת הריון – גלולות למניעת הריון מונעות את הביוץ ואת התנודות של התהליכים ההורמונליים הטבעיים. דוגמא לגלולות למניעת הריון: (Gestodene - Estrogen (Harmonet, Gynera, Minulet, Meliane, Emily
טיפול טבעי:
לפני ההמלצות, חשוב להפחית את גורמי הסיכון המובילים לחוסר איזון הורמונלי שהם עודף משקל, רמה גבוהה של סוכר ושומנים בדם – כל הדרכים להגיע ליעד
ואז להתייחס לחמשת האלמנטים הבאים (התייחסות אליהם מראש בכלל לא נגיע לגורמים הנ"ל)
1. הפחתת רמות לחץ שלו תפקיד משמעותי בשיבוש הורמונלי – כל השיטות לאיזון
2. תנועה יומיומית, בלי לפספס אף אחד מ 10 המרכיבים שלה – פירוט מסודר
3. שינה טובה, הכלי הכי חזק לאיזון הורמונלי– למה, כמה ואיך ?
4. ניקוי רעלים, להתחיל להכניס לשגרה היומית הרגלים לניקוי רעלים
5. תזונה -
א. להכניס לשגרה היומית הרגלים לתזונה נכונה
ב. הגברת צריכה של:
· מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כגון: ירקות (רצוי לא מבושלים), דגנים מלאים (שיפון, קינואה,שעורה, אורז מלא), פירות (אגס, תפוח, אשכולית), קטניות (עדשים, שעועית, סויה, אזוקי, מאש). את הדגנים מומלץ לבשל כ- 10 דקות ולהשאירם בסיר סגור עד לספיחת המים.
· צריכת מוצרי סויה וזרעי פשתן המכילים פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים צמחיים) המסייעים בשמירה על המאזן ההורמונלי.
· מזונות המכילים מגנזיום - מחקר מצא שכמות המגנזיום בתאי דם אדומים, נמוכה משמעותית בקרב נשים עם תסמונת קדם וסתית, בהשוואה לנשים ללא תסמונת קדם וסתית
· חומצת שומן חיוניות אומגה 3 המפחיתה ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון ומונעות התכווצויות של הרחם.
· להכניס לתפריט חילבה שמכילה פיטואסטרוגנים שמפעילים בצורה סלקטיבית את הקולטנים לאסטרוגן בגוף ומשפרת את האיזון ההורמונלי
· סיבים תזונתיים ובעיקר סיבים מסיסים (ירקות, פירות, שיבולת, קטניות וכד')- מסייעים בהורדת רמות הסוכר והשומנים בדם ומאטים את תהליך הספיגה של המזון.
ג. הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה - כגון סוכר לבן, קמח לבן, מאפים, עוגות, תפוח אדמה, דוחן ועוד.
· מזונות מן החי כגון בשר, חלב ומוצריו וביצים – מוצרי מזון אלו מכילים לרוב הורמונים מלאכותיים או רמות גבוהות של הורמונים מן החי אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונלי.
· מזונות המכילים שומן רווי- בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות של האומגה 3
· מזונות מעובדים, מלאכותיים ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מוצרי מזון אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד'.
· נתרן אשר גורם לצבירת נוזלים.
המטרה העיקרית של הטיפול הוא איזון המערכת ההורמונלית. צמחי המרפא שנמצאו במחקרים כמובילים באיזון הורמונלי של נשים הם:
1. שיח אברהם (Vitex) – החבר הכי טוב של האשה, הצמח החשוב ביותר לטיפול בתופעה
2. בטטת בר
3. קוהוש שחור
4. שוש קירח
5. אנג'ליקה סינית
6. אספרגוס
שמנים אתריים:
שמנים אתריים לסייע באיזון הורמונלי, בשיכוך כאבים, בתמיכה בפעילות הכבד, וכן בהפחתת מתחים.
1. אגוז מוסקט (Myristica fragrans) אשר מסייע בשיכוך (מומלץ לבצע עיסוי בשמיניות משחלה לשחלה), בנוסף, מסייע במניעת ייצור מוגבר של תאים בגוף, וכן מסייע להמסת מעטפת הציסטה.
2. גרניום (Pelargonium graveolens)
3. מרווה רפואית (Salvia officianalis),
4. מרווה בהירה (Salvia sclaria),
5. זרעי גזר (Daucus Carota),
6. הליקריסום (Helichrysum italicum),
7. וורדים (Rosa damascene) ו
8. ברוש (Cupressus semperirens).
תוספי תזונה:
לאיזון הורמונלי: פמיבון, הרמוניה, חילבה, שיח אברהם, אומגה 3 (אבן בניין להורמוני מין)
לסיוע באיזון משקל, סוכר ושומנים בדם: שוגון, רטבוליקס עלי זית, קינמון,
לסיוע באיזון מערכת העצבים (נוגד דיכאון וחרדות):
חשוב לזכור: במידה וקיים שימוש בתרופות הורמונליות, אין טעם לשלב גם צמחי מרפא הורמונליים.
בריאות ובשורות טובות,
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH