פיסורה
סדק או קרע בדופן התעלה האנאלית.
פיסורה הינה מצב שכיח למדי, המתבטא לעתים קרובות בנפיחות של העור סביב פי הטבעת ומתאפיין בכאב עז במקום, המתגבר בייחוד בזמן יציאה ולכן יכול לגרום לעצירות כרונית.
ישנן פיסורות שטחיות וישנן פיסורות כרוניות אשר עלולות לגרום לשינויים מבניים כגון קפלי עור בולטים וסיבי שריר חשופים.
אלו אינן נרפאות בקלות בשל חוסר באספקת הדם לאזור.
· עצירות
· יציאות רבות
· שילשולים
· גידולים שפירים
· מחלות מעיים דלקתיות
· לידה.
· יחסי מין אנאליים
· היגיינה לקויה בפי הטבעת.
· החדרת גוף זר לפי הטבעת
טיפול קונבנציונאלי
במקרים קשים מומלץ על משחת ניטרוגליצרין המקלה על התסמינים ומזרזת את רפוי הפיסורה או על זריקת בוטוקס המשתקת זמנית את הסוגר (ספינקטר) הפנימי.
במקרים בהם תרופות אינן מצליחות לעצור את התסמינים, יש צורך לשקול ניתוח (ספינקטרקטורמיה) בו מבצעים חיתוך חלקי של שריר הסוגר (ספינקטר) הפנימי, ובכך גורמים להרפיית ההתכווצות הגורמת לפיסורה.
טיפול טבעי:
- מניעת הגורם עצירות
- הפחתת הלחץ
- חיזוק כלי הדם הורידיים ושיפור זרימת דם בתנועה, כל הכלים לעשות את זה נכון
- הרגלי ישיבה נכונה בשירותים.
- מניעת הגורם שילשולים
- הימנעות מגירוד המקום.
- הימנעות מישיבה ממושכת.
- שימוש בבגדים רפויים השומְרִים על יובש ואוורור.
- ישיבה באמבט המכיל שמנים המסייעים להרפיה וחיטוי (לוונדר).
- הרגלי תזונה הכוללים אכילת ארוחות קטנות, לעיסה ממושכת של המזון, הימנעות מארוחות כבדות והפרדת פחמימות וחלבונים אשר מקלים על העיכול ומשפרים את היציאות. – עוד מידע על הרגלי תזונה נכונים
הגברת צריכה בתפריט היומי של:
· מזונות עשירים בסיבים- דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, שיבולת שועל, סובין, זרעי פשתן ועוד. הסיבים מסייעים לפינוי פסולת מן הגוף, משפרים את פלורת המעי ומגנים על ריריות מערכת העיכול.
· נוזלים- שתייה של חליטות צמחי מרפא ומים (8-10 כוסות מים ביום) מסייעת לריכוך הצואה וליציאות תקינות.
· במצבי עצירות ניתן להשתמש במרככי צואה טבעיים כגון שזיפים, תאנים, שמן זית.
· ירקות שורש כתומים (בטטה, דלעת וגזר) אשר עשירים בויטמינים ומינרלים המסייעים לתפקוד תקין ולשיקום של מערכת העיכול.
· במקרה של שילשולים – הגברת צריכה של מזונות מייבשים כגון דייסת שיבולת שועל על בסיס מים, שימוש בתבלינים מייבשים כגון שום, הל וג'ינג'ר ושתייה של מיץ רימונים.
· פירות יער, אוכמניות, דודבנים, אוסנה וכד' המסייעים בחיזוק כלי הדם.
· מזונות טריים ומלאים המכילים ויטמינים מקבוצת B כגון: דגנים מלאים (אורז מלא,שיבולת שועל, קינואה, גריסים וכד'), קטניות (עדשים, שעועית וכד'), ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד'), פירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד') ושמרי בירה, החיוניים להגנה על הרקמות הריריות של מערכת העיכול.
· ירקות ופירות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לאיחוי הטחורים ולמניעת הישנותה.
· מזון מבושל וירקות כתומים המחזקים את הטחול שבעיני הרפואה הסינית אחראי על אחזקת הדם בכליו ומונע צניחת איברים.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות מעודדי דלקת וקשים לעיכול כגון: שומנים רווים או חלבון מן החי (בשר, עוף, חלב ומוצריו). – עוד על מזון מעורר דלקת
· מזונות חריפים, מטוגנים ומתובלים יתר על המידה.
· ממריצים כגון קפאין אשר עלולים להחריף מצבי עצירות
· פחמימות פשוטות (קמח לבן, סוכר לבן) המחלישות את מערכת העיכול וגורמות לצואה קשה.
· מזונות תעשייתיים, מעובדים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מחלישים את מערכת העיכול.
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH