סבוריאה
מתבטאת בהופעת קשקשים שומניים ולעיתים צהבהבים על עור הפנים. עקב הפרשה עודפת של סבום.
דלקת עור סבוראית מתבטאת בהופעת קשקשים יבשים או שומניים (תלוי בהפרשת סבום) באזור הקרקפת, צידי האף, גבות, אוזניים, מאחורי האוזניים ולעתים אף בבית השחי והמפשעות. לרוב, מופיעה הקשקשת ביחד עם תסמינים של אודם וגרד.
טיפול טבעי
1. לחץ - איזון מערכת העצבים – כמה שיותר שעות ביום להיות רגוע, במקום לחוץ - זה לא פשוט, אך לסטרס תפקיד מכריע בהחרפה של סבוריאה ובשיבוש האיזון ההורמונלי ,קריטי למערכת החיסון, לבריאות, למניעה וריפוי של כל מחלה, כיוון שהגוף מפנה את כל האנרגיה לנשוא הלחץ ולא מותיר משאבים למערכת החיסון, להלן 30 טיפים שיעזרו
2. ניקוי רעלים – הצטברות רעלים משבשת את ההתקשרות של מערכת החיסון עם שאר אברי הגוף ובכך נגרם שיבוש היכולת החיסונית להבדיל בין תאי הגוף לבין תאים זרים. המטרה להפחית את החשיפה של הגוף לרעלים – כל הדרכים לעשות את זה נכון
3. פעילות גופנית 15 דקות ביום - תנאי בסיסי נוסף לחיזוק מערכת החיסון, מערכת העיכול, חילוף חומרים וניקוי רעלים , כמה, למה ואיך, קראו עוד
4. תזונה
א. הקפדה על 7 חוקי התזונה הנכונה
ב. הקפדה על סוגי המזון שחייבים להיכלל בתפריט היומי לבריאות תקינה
ג. נשימות = הזנת הגוף בחמצן - נשימה נכונה היא איטית, סרעפתית (דרך הבטן)
ומקור האוויר דרך האף - מומלץ לקרוא את המאמר המלא
ד. חשיפה לאור יום = הזנת הגוף באור השמש - מינימום 20 דקות ביום
בתזונה הגברת צריכה של:
- ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד'), פירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד'), דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, גריסים, שיבולת שועל וכד') וקטניות (עדשים, פולי סויה, מאש וכד') מכילים נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים חיוניים המסייעים לתפקוד תקין של מערכות הגוף ולפינוי רעלים מן הגוף. בנוסף, מזונות אלו מכילים ויטמינים מקבוצת ויטמיני B המשתתפים בתהליכים רבים בגוף וחיוניים לשמירה על בריאות העור.
- חומצות שומן חיוניות - דגי ים צפוני (סלמון, מקרל, הליבוט), זרעי פשתן, שמן זית, אבוקדו, אגוזים, זרעים, שומשום וכד'. (אגוזים, זרעים ושקדים יש לצרוך בצורתם הטבעית, ללא קלייה, משום שעלולים להתחמצן בחימום). חומצות שומן חיוניות, בפרט מסוג אומגה 3, תורמות לשמירה על בריאות ותקינות תאי העור ומסייעות ביצירת הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת.
- מזונות המכילים אבץ כגון גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, אגוזים, שקדים, ברוקולי, קטניות ודגנים מלאים. אבץ משתתף בייצור קולגן וחיוני לשמירה על בריאות העור. בנוסף, אבץ משמש כקו אנזים המשתתף בתהליכים שונים במערכת החיסון.
- מזונות המכילים ויטמין C (כגון פירות הדר, פלפלים, כרוב, כרובית, ברוקולי, תרד ועגבניות) אשר משמש תפקיד משמעותי בבניית קולגן והטמעתו בדרמיס (השכבה התחתונה של העור) ומסייע לחיזוק פעילות מערכת החיסון.
- מזונות המכילים ויטמין A - ויטמין A משתתף בתהליכי ההרס והבנייה של תאי העור. הויטמין נמצא במזונות שמקורם מן החי אך הגוף יכול לייצר אותו מבטא קרוטן הנאגר ברקמות השומניות בגוף ומהווה חומר מוצא לייצור הויטמין. מקורות תזונתיים עשירים בבטא קרוטן הינם פירות וירקות המכילים את הגוונים הצהובים/כתומים והירוקים כגון: גזר, בטטה, פלפל, מלון, פטרוזיליה, תרד, כרוב ועוד. בנוסף, הויטמין נספג בשומן ולכן זקוק לנוכחות שומן (כגון שמן זית).
- נוזלים - הקפדה על שתיית מים, חליטות צמחי מרפא ומיצי פירות וירקות (לפחות 8-10 כוסות ביום) מסייעת ל"שטיפת" הגוף.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
- פחמימות פשוטות כגון קמח לבן, סוכר ומוצרים המכילים סוכר (עוגות, עוגיות, מאפים וכד'). מזונות אלו גורמים להעלאת רמת האינסולין בדם המשבש את הפעילות ההורמונלית. בנוסף, פחמימות פשוטות עלולות להחליש את פעילות מערכת החיסון.
- חלב ומוצריו – במקרים של סבוריאה בהם קיימת הפרשה עודפת של סבום מבלוטות החלב עקב חוסר איזון הורמונלי מומלץ להימנע מחלב הפרה. בחלב הפרה קיימים הורמונים אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונלי ולעודד הפרשת סבום מבלוטות החלב. בנוסף, צריכת חלב עלולה להחליש את פעילות המערכת החיסונית ולהגביר תהליכים דלקתיים.
- שומנים רווים המצויים במזונות כגון מטוגנים, בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה ושמנים מזוקקים פוגעים בפעילות חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ועלולים לעודד מצבים דלקתיים.
מזונות מן החי (בשר, ביצים, עוף, דגים) קשים לעיכול ומכילים חומצה ארכידונית הגורמת להיווצרות תהליכים דלקתיים. ניתן לצרוך חלבונים מן הצומח על ידי שילוב צריכה של דגנים מלאים (אורז, קינואה, כוסמין וכד') וקטניות (עדשים, פולי סויה, חומוס, שעועית וכד') אשר קלים יותר לעיכול.
- מזונות אלרגניים (חיטה, חלב ומוצריו, תירס, בוטנים, חומרים משמרים וצבעי מאכל) אשר עלולים להחריף סבוריאה.
- מזונות מעובדים, מלאכותיים ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מוצרי מזון אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד'.
- משקאות אלכוהוליים - שתיית אלכוהול גורמת להעלאת רמות הסוכר ומשבשת ספיגת ויטמינים ומינרלים החיוניים לפעילות תקינה של מערכות הגוף בפרט מערכות החיסון והעור.
5. רחצה בים
רחצה בים מחדירה לגוף מינרלים, מים וחומרים נוספים החיוניים לבריאות העור (החומרים במיים שאנו מתקלחים איתם מגיעים למחזור הדם כמו ששתינו אותם)
לפחות פעמיים בשבוע נסו לשהות 5-10 דקות במי ים
טיפול מקומי –חיצוני בנגעים בעזרת ג'לים או משחות המכילים ויטמינים, שמן קצח, שמן שקדים, ג'ל אלוורה , טיפול במשחות עם אוזון ופורמולות עם צמחי מרפא המטיבים עם העור.
שמנים אתריים נוספים היכולים לבנדר, גרניום, בנזואין, ארז, פטשולי וברגמוט כל השמנים הללו גם מרגיעים את הנפש ומורידים מתח ויועלו גם במבער ובאמבטיות מרגיעות.
במקרים בהם ההפרשות הן שומניות נרצה להשתמש בג'לים ובחומרים טבעיים בעלי איכות מייבשת. לעומת זאת, במקרים בהם הגירוי יבש נרצה להשתמש בקרם או משחה שומניים ובחומרים טבעיים בעלי איכות מלחלחת.
נטורופת והרבליסט קליני