אוסטאופורוזיס


האוייבים האמיתיים למחלה ?  ואיך לטפל בהם ?


מחלה מטאבולית המתבטאת בירידה הדרגתית במסת העצם, אובדן מסת העצם ושברים. 

חולים במחלה כמעט כל אשה שניה מעל גיל 50 וכל גבר שני מעל גיל 70  (בעת חידלון הוסת אצל האשה קיימת האצה בקצב אובדן מסת העצם הנגרם עקב השינויים ההורמונליים)


מבחינה פיזיולוגית, הסיבה למחלה היא איזון בין כמות התאים שבונים את העצם (אוסטיאובלסטים) לבין כמות התאים שמפרקים את העצם (אוסטיאוקלסטים).
באם מופר האיזון בין תהליכי ההרס והבנייה ישנו איבוד מוגבר של מסת העצם, דחיסות המינרלים בעצם פוחתת והיא נהפכת לפריכה וחשופה יותר לשברים. בסביבות גיל 40 אנחנו מאבדים עצם בקצב של 1% לשנה, ככל שלא נילחם במחלה.

 

אז מי הם האוייבים האמיתיים למחלה ?  ואיך לטפל בהם ?


1.האוייב הכי גדול והגורם העיקרי ברוב המקרים הוא עודף ישיבה וחוסר בפעילות גופנית - בעת שאין עומס על השלד, הגוף לא משקיע אנרגיה בבניית העצם, 2 דקות ביום קפיצה על חבל, מונעת יותר מ 50% מהמחלה


2. האוייב השני, לא בפער גדול מהראשון הוא עודף סוכר - הסוכר מחמצן את התאים שבונים עצם ומפר את האיזון הריסה\בנייה - חשוב לשמור את ההמוגלובין המסוכרר (A1C) פחות מ 5%,         להלן   14 טיפים להגיע ליעד.


3. חוסר חלבון - העצם בנויה מחלבון ותזונה דלת חלבון, תאיץ את פירוקה, כמה צריך ואיך להשלים פערים


4. חוסר ויטמין C - מעקב את בניית הקולגן (החלבון העיקרי בעצם)


5. חוסר ויטמין D - מעודד ספיגת סידן מהמעי אל זרם הדם וכניסת סידן לעצמות.- איך להשלים חסרים של ויטמין D ועוד 14 סיבות לא פחות חשובות לצריכתו


6. חוסר בויטמין K2 - איך להשלים אותו בתזונה ?


7. חוסר במגנזיוםחיוני לויסות ספיגת הסידן בעצמות. מזונות עשירים במגנזיום


8. חוסר בסידןמומלץ לספק לגוף כמויות נאותות של סידן על מנת למנוע יציאתו מהעצמות. מזונות עשירים בסידן 


9. חוסר אומגה 3 מסייעות בספיגת הסידן והטמעתו ברקמת העצם ומפחיתות הפרשת סידן בשתן. בנוסף, חומצות שומן חיוניות מהוות אבן בניין להורמוני המין ולכן שומְרוֹת על איזון המערכת ההורמונלית, איך אני יודע אם חסר לי אומגה 3 ואיך להשלים ?


10. חוסר באבץ מעודד בניית חלבון בעצם ומגביר את יעילותו של ויטמין D - איך משלימים אבץ שחסר ?


עוד כמה דברים שמשפיעים

·        משקל – הורמונים כגון אסטרוגן או אסטרון (הורמון הדומה לאסטרוגן ומופק מטסטוסטרון ברקמות השומן) זקוקים לשכבת שומן לצורכי אחסון וייצור. בקרב נשים רזות ישנה מסה נמוכה של רקמת שומן ולכן הן נוטות לסבול יותר מדלדול עצם.


·        צריכה מוגברת של אלכוהול, קפאין ועישון. - הגורמים לספידה לקוי של סידן ולהפרשה מוגברת שלו בשתן. בנוסף, צריכת אלכוהול גורמת להפרשה מוגברת של ויטמינים ומינרלים נוספים אשר חיוניים לספיגתו של הסידן.


·        הפרעות בבלוטת התריס ויותרת התריס – יתר פעילות של בלוטת התריס ו/או הפרעות בבלוטת יותרת התריס גורמות לשיבוש בהפרשת הורמונים כגון קלציטונין, T3T4PTH אשר אחראים על משק הסידן בגוף.


·        מחלות – מחלות כגון קרוהן וקוליטיסכשל כלייתידלקת פרקים שיגרונית, מחלות כבד, אנרוקסיה, בולימיה ועוד עלולות להגביר אובדן מסת עצם.


·        תרופות – שימוש ממושך בתרופות סטרואידיות, תרופות נוגדות עווית, תרופות סותרות חומצה, כימותרפיה ועוד עלול לגרום לאובדן מסת עצם.


·        צריכה מופרזת של ויטמין A עלולה לגרום לעלייה ברמות הסידן בדם, סידן אשר מגיע מהעצמות.


          מזונות בעלי תכולה גבוהה של זרחן - כגון חלב ומוצריו, משקות תוססים (לדוגמא קולה), בשר (בעיקר איברים פנימיים) נקניקים, בירה שחורה ועוד פוגעים בספיגתו של הסידן אל תוך העצמות.


·        חלבון מן החי - צריכה מוגברת של בשר בקר המכיל כמויות חלבון גבוהות עלולה לגרום לאיבוד מסת עצם ולהפריע לספיגת הסידן עקב ריכוז גבוה של זרחן. מוצרי חלב - אי סבילות ללקטוז ו/ או אלרגיה לקזאין (חלבון החלב) גורמים לספיגה לקויה של סידן. בנוסף, חלב ומוצריו עלולים להכיל כמויות גבוהות של זרחן אשר פוגע בספיגתו של הסידן.


·        מזונות בעלי תכולה גבוהה של נתרן - אשר מעודד הפרשה של סידן. מזונות עשירים בנתרן כוללים חטיפים, בשר מעושן, גבינות מעושנות, נקניקים, מוצרי מזון מעובדים וכד'.


·        מזונות בעלי תכולה גבוהה של חומצה פיטית - אשר מונעת ספיגה של סידן כגון סובין חיטה, אגוזים וכד'. מומלץ להפריד מזונות אלו מארוחה עשירה בסידן.



אין באמור המלצה או התוויה רפואית, בכל מקרה חובה להיתייעץ עם רופא המטפל 


טיפים נוספים ומתכונים טבעיים, טעימים ובריאים לטיפול באוסטאופורוזיס, של אפרת נבון נטורופתית מוסמכת N.D, M.A, C.A, בעלת מרכז 'תרפא' לריפוי טבעי. 


בברכת בריאות איתנה,


אברהם מור קצב

נטורופת והרבליט קליני  ND MA CIH

 

 



 



logo בניית אתרים