איזון הורמונלי גברים
הורמון – חומר חלבוני / שומני שבאמצעותו תאי הגוף יכולים לתקשר האחד עם השני. כל ההורמונים קשורים זה בזה ומתקשרים זה עם זה כמו כלי נגינה שונים בתזמורת סימפונית אחת גדולה, שאחד מהכלים יוצא מאיזון, נוצרות בעיות והתזמורת מתחילה לזייף
המערכת ההורמונלית משולה למערכת ההפעלה במחשב, בעת שמערכת ההפעלה יוצאת מאיזון, שום תוכנה לא עובדת כמו שצריך, וורד, אקסל, דואר אלקטרוני, מערכת החיסון, מערכת העיכול, מערכת העצבים וכל השאר, השגת איזון בין כל ההורמונים, חיוניים לחיים ולבריאות הגוף בכלל
המערכת ההורמונלית היא מערכת דינמית, עליות ונפילות של רמות ההורמונים בגוף זו שגרה. חוסר איזון לעיתים קרובות הוא תוצאה של שינויים טבעיים המתרחשים עם הגיל, כגון גיל ההתבגרות וגיל המעבר. כמו כן, ייצור ההורמונים מאט עם הגיל לקראת אנדרופאוזה.
סיבות:
● סוכרת ורמות גבוהות של סוכר בדם,
● תפקוד לקוי של בלוטת התריס,
● טיפול הורמונלי בכלל ונטילת גלולות למניעת הריון בפרט,
● עודף משקל,
● סוגים שונים של טיפול תרופתי,
● חוסר שינה,
● מתח כרוני.
תסמינים:
● בעיות עיכול, כגון נפיחות בטנית, עצירות ושלשולים (לחוד או ביחד);
● עליות וירידות במשקל,
● עייפות כרונית,
● תנודות במצבי רוח, חרדה או דיכאון,
● כאבי ראש,
● גלי חום / הזעות לילה,
● נדודי שינה,
● בריחת סידן (אוסטאופורוזיס),
● נשירת שיער,
● תת פעילות בלוטת יותרת הכליה,
● רמות גבוהות של אסטרוגן,
● חשק מיני ירוד.
טיפול טבעי:
לפני שימוש בהורמונים חיצוניים לאיזון המערכת ההורמונלית, חשוב להפחית את גורמי הסיכון המובילים לחוסר איזון הורמונלי
עודף משקל, רמה גבוהה של סוכר ושומנים בדם – כל הדרכים להגיע ליעד ולחץ דם גבוה – כל הטיפים להגיע ליעד
ואז להתייחס לחמשת האלמנטים הבאים (התייחסות אליהם מראש בכלל לא נגיע לגורמים הנ"ל)
1. הפחתת רמות לחץ שלו תפקיד משמעותי בשיבוש הורמונלי – כל השיטות לאיזון
2. תנועה יומיומית, בלי לפספס אף אחד מ 10 המרכיבים שלה – פירוט מסודר
3. שינה טובה, הכלי הכי חזק לאיזון הורמונלי– למה, כמה ואיך ?
4. ניקוי רעלים, להתחיל להכניס לשגרה היומית הרגלים לניקוי רעלים
5. תזונה -
א. להכניס לשגרה היומית הרגלים לתזונה נכונה
ב. הגברת צריכה של:
- מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כגון: ירקות (רצוי לא מבושלים), דגנים מלאים (שיפון, קינואה,שעורה, אורז מלא), פירות (אגס, תפוח, אשכולית), קטניות (עדשים, שעועית, סויה, אזוקי, מאש). את הדגנים מומלץ לבשל כ- 10 דקות ולהשאירם בסיר סגור עד לספיחת המים.
- צריכת מוצרי סויה וזרעי פשתן המכילים פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים צמחיים) המסייעים בשמירה על המאזן ההורמונלי.
- חומצת שומן חיוניות אומגה 3 המפחיתה ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון
- מזונות המכילים אבץ
- סיבים תזונתיים ובעיקר סיבים מסיסים (ירקות, פירות, שיבולת, קטניות וכד')- מסייעים בהורדת רמות הסוכר והשומנים בדם ומאטים את תהליך הספיגה של המזון.
-
ליקופן (מומלץ לצרוך עגבניות, בעיקר מבושלות, אשר מכילות ליקופן שהינו נוֹגד חִמצון המסייע בהגנה על בלוטת הערמונית).
-
חלבון מן הצומח
ג. הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה - כגון סוכר לבן, קמח לבן, מאפים, עוגות, תפוח אדמה, דוחן ועוד.
· מזונות מן החי כגון בשר, חלב ומוצריו וביצים – מוצרי מזון אלו מכילים לרוב הורמונים מלאכותיים או רמות גבוהות של הורמונים מן החי אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונלי.
· מזונות המכילים שומן רווי- בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות של האומגה 3
· מזונות מעובדים, מלאכותיים ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מוצרי מזון אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד'.
ג'ינסנג סיבירי Eleutherococcus - אדפטוגן, מחזק פיסית ונפשית, מחזק את שריר הלב, מערכת העיכול, מערכת העצבים, עייפות כרונית, תשישות וחולשה
דקל ננסִי Serenoa serrulata - פירות הדקל הננסי עשירים בחומצות שומן רבות ובפיטוסטרוֹלים ובעלי השפעה נוגדת דלקת והשפעה מעכבת על האנזים 5 אלפא רדוקטז אשר גורם להפיכת טסטוסטרון לדההידרוטסטוסטרון. פירות הצמח אף מונעים היקשרות של DHT לקולטנים. בנוסף, השימוש בפירות הצמח הודגם כיעיל במספר רב של מחקרים קליניים אשר מצאו אותו בטוח לשימוש גם לאורך זמן. חשוב לציין כי פירות הדקל מגבירים רגישות של תאים לקרינה ולכן אין להשתמש בצמח בזמן הקרנות לערמונית.
שורש סִרפד Urtica dioica radix - נמצא יעיל בכמה וכמה מחקרים קליניים להפחתת תסמינים של הגדלה שפירה. מנגנוני הפעולה המשוערים הם עיכוב האנזים ארומטאז (אנזים זה הופך טסטוסטרון לאסטרוגן) והפחתת היקשרות אסטרוגן לרקמת הערמונית על ידי עיכוב היקשרות האסטרוגן לנשא חלבוני אשר מוביל אותו אל הערמונית. ברוב המחקרים הקליניים נבדק שורש הסרפד יחד עם פירות הדקל הננסי והתוצאות שהושגו לא פחתו מתוצאות שהושגו בעזרת טיפול תרופתי.
פרחי צבר (Opunita ficus-indica) - כן הפרחים של הסברס, הצומח פרא גם בארצנו שימשו מסורתית לטיפול בבעיות בערמונית. מחקר שנערך בישראל הדגים בפעם הראשונה באופן קליני את יעילות השימוש בצמח. לפרחי הצבר יש גם השפעה מורידת סוכר ושומנים בדם, מצב שכיח בגיל הזה.
פּטריית ריישִי Ganoderma lucidum- מספר מועט של מחקרים עוסק בהשְפעת הצמח על תפקוד הערמונית (בזכות השְפעתו המעכבת על האנזים 5 אלפא רדוקטאז). על אף שישנן עדויות פרה-קליניות להשפעה ההורמונלית של הצמח (עיכוב ייצור דהידרוטסטוסטרון), תוצאות המחקרים הקליניים מלמדות אמנם על שיפור סובייקטיבי בתסמינים ועל שיפור באיכות החיים של הנבדקים על פי דיווחם, אך לא על שינוי במדדים האובייקטיביים: רמות הטסטוסטרון בסרום, נפח הערמונית, מדדי השתן, ורמות האנטיגן הספציפי של הערמונית (PSA).
גדִילן מצוי Silybum marianum - שיפר תסמינים קליניים ומדדים מעבדתיים של הגדלה שפירה של הערמונית מבלי להשפיע על רמות הטסטוסטרון בסרום.
תוספי תזונה:
לסיוע באיזון הורמונלי:
לסיוע באיזון משקל, סוכר ושומנים בדם: שוגון, רטבוליקס עלי זית, קינמון,
לסיוע באיזון מערכת העצבים (נוגד דיכאון וחרדות):
לסיוע באיזון לחץ דם:
חשוב לזכור: במידה וקיים שימוש בתרופות הורמונליות, אין טעם לשלב גם צמחי מרפא הורמונליים.
בריאות ובשורות טובות,
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH