אנדרופאוזה - גיל המעבר אצל גברים
המקבילה הגברית של המנופאוזה - גיל המעבר אצל נשים;
על האנדרופאוזה (גיל המעבר אצל גברים), אין שיח נרחב מספיק, עקב 2 סיבות עיקריות:
2. האגו הגברי (מה אני שהייתי יכול פעמיים בלילה, עכשיו גם פעם בשבוע מרגיש לי כמו לשחק סנוקר עם חבל)
וחבל מאוד מאוד. הרבה מהמצבים הפיסיים והנפשיים שחווים גברים מעל גיל חמישים, נעוצים בשינויים הורמונליים בגופם - ולפיכך ניתן למונעם בקלות, כאשר המפתח הוא מודעות.
הרבה גברים מוותרים על טיפול ומקבלים את המצב בהכנעה, כי הם מניחים שמדובר בתהליך הזדקנות טבעי שלא ניתן להילחם בו. אילו רק היו יודעים, באיזה קלות יכולים לשפר את תפקודם המיני ולהחזיר עטרה ליושנה
במהלך תקופה זו, ישנה ירידה הדרגתית ברמות הטסטוסטרון, הורמון המין הגברי הגורם הבולט ביותר להופעת כל הבעיות הגוררת שינויים הדרגתיים בתחושה ובתפקוד.
רמת ההורמון הגברי המיוצר באשכים יורדת באחוז עד שני אחוזים בשנה, החל מגיל 40; ובגיל 50-60, הירידה הופכת חדה יותר. ירידה זו עשויה לגרום לתסמינים מיניים וקוגניטיביים מגוונים
- עייפות וחוסר אנרגיה
- ירידה בחשק ובתפקוד המיני עד אין אונות (אימפוטנציה)
- פציעות, כאבי שרירים ומפרקים
- ערמונית מוגדלת
- נשירת שיער או הופעת שיער שיבה
- צמיחת שיער עודף באוזניים ובאף
- עלייה במשקל
- עלייה בלחץ דם
- ירידה ברמת הורמון הגדילה HGH והיחלשות שריר הלב
- עלייה במחלות כרוניות וקיצור תוחלת החיים
הסיבות לירידה ברמתו והופעת סימני האנדרופאזה הן
- שימוש גובר במזון עשיר באסטרוגן
- כימיקלים במזון
- מתכות כבדות
- מתח ואי שקט שמגבירים את הקורטיזול שמתגבר על רמות DHEA וגורם לירידה בטוטסטרון
- עישון
- אלכוהול
- ירידה ברמת האבץ
- ירידה ברמות מלטונין
טיפול טבעי
1. הפחתת רמות לחץ שלו תפקיד משמעותי באנדרופאוזה – כל השיטות לאיזון
2. תנועה יומיומית, בלי לפספס אף אחד מ 10 המרכיבים שלה – פירוט מסודר
3. שינה טובה, הכלי הכי חזק לאנטיאייג'ינג' – למה, כמה ואיך ?
4. ניקוי רעלים, להתחיל להכניס לשגרה היומית הרגלים לניקוי רעלים
5. תזונה -
א. להכניס לשגרה היומית הרגלים לתזונה נכונה
ב. הגברת צריכה של מזונות המכילים:
· אבץ
· אומגה 3
· ליקופן (מומלץ לצרוך עגבניות, בעיקר מבושלות, אשר מכילות ליקופן שהינו נוֹגד חִמצון המסייע בהגנה על בלוטת הערמונית).
· חלבון מן הצומח
· מוצרי סויה וזרעי פשתן המכילים פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים צמחיים) המסייעים בשמירה על המאזן ההורמונלי. במחקרים קליניים הודגם כי צריכת מוצרי סויה מפחיתה את הסיכון להגדלה שפירה ו/או ממאירה של הערמונית.
· סלניום
ג. הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות המכילים שומן רווי וכולסטרול- בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שמשבשים את המאזן ההורמונלי.
· מזונות מן החי כגון בשר, חלב ומוצריו וביצים אשר עלולים להכיל הורמונים מלאכותיים אשר מחריפים את חוסר האיזון ההורמונלי.
· פחמימות פשוטות (סוכר, קמח לבן, עוגות ועוגיות) - עלייה וירידה מהירה ברמת הסוכר בדם גורמות לשחרור הורמונים כגון אדרנלין ונור-אדרנלין, אשר ממריצים את מערכת העצבים הסימפתטית וגורמים לחוסר איזון עצבי והורמונלי.
· קפאין ואלכוהול – מומלץ להימנע מצריכת יתר של קפאין ואלכוהול (בעיקר בשעות הערב) אשר מגבירים את הצורך במתן שתן. בנוסף, אלכוהול גורם לניצול מוגבר והפרשה של ויטמינים ומינרלים אשר חיוניים לתפקוד המערכת ההורמונלית.
· מזונות תעשייתיים, מעובדים, מלאכותיים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מחלישים את מערכת החיסון ועלולים לפגוע במאזן ההורמונלי.
צמחי מרפא שאתה חייב להכיר
ג'ינסנג סיבירי Eleutherococcus - אדפטוגן, מחזק פיסית ונפשית, מחזק את שריר הלב, מערכת העיכול, מערכת העצבים, עייפות כרונית, תשישות וחולשה
דקל ננסִי Serenoa serrulata - פירות הדקל הננסי עשירים בחומצות שומן רבות ובפיטוסטרוֹלים ובעלי השפעה נוגדת דלקת והשפעה מעכבת על האנזים 5 אלפא רדוקטז אשר גורם להפיכת טסטוסטרון לדההידרוטסטוסטרון. פירות הצמח אף מונעים היקשרות של DHT לקולטנים. בנוסף, השימוש בפירות הצמח הודגם כיעיל במספר רב של מחקרים קליניים אשר מצאו אותו בטוח לשימוש גם לאורך זמן. חשוב לציין כי פירות הדקל מגבירים רגישות של תאים לקרינה ולכן אין להשתמש בצמח בזמן הקרנות לערמונית.
שורש סִרפד Urtica dioica radix - נמצא יעיל בכמה וכמה מחקרים קליניים להפחתת תסמינים של הגדלה שפירה. מנגנוני הפעולה המשוערים הם עיכוב האנזים ארומטאז (אנזים זה הופך טסטוסטרון לאסטרוגן) והפחתת היקשרות אסטרוגן לרקמת הערמונית על ידי עיכוב היקשרות האסטרוגן לנשא חלבוני אשר מוביל אותו אל הערמונית. ברוב המחקרים הקליניים נבדק שורש הסרפד יחד עם פירות הדקל הננסי והתוצאות שהושגו לא פחתו מתוצאות שהושגו בעזרת טיפול תרופתי.
פרחי צבר (Opunita ficus-indica) - כן הפרחים של הסברס, הצומח פרא גם בארצנו שימשו מסורתית לטיפול בבעיות בערמונית. מחקר שנערך בישראל הדגים בפעם הראשונה באופן קליני את יעילות השימוש בצמח. לפרחי הצבר יש גם השפעה מורידת סוכר ושומנים בדם, מצב שכיח בגיל הזה.
פּטריית ריישִי Ganoderma lucidum- מספר מועט של מחקרים עוסק בהשְפעת הצמח על תפקוד הערמונית (בזכות השְפעתו המעכבת על האנזים 5 אלפא רדוקטאז). על אף שישנן עדויות פרה-קליניות להשפעה ההורמונלית של הצמח (עיכוב ייצור דהידרוטסטוסטרון), תוצאות המחקרים הקליניים מלמדות אמנם על שיפור סובייקטיבי בתסמינים ועל שיפור באיכות החיים של הנבדקים על פי דיווחם, אך לא על שינוי במדדים האובייקטיביים: רמות הטסטוסטרון בסרום, נפח הערמונית, מדדי השתן, ורמות האנטיגן הספציפי של הערמונית (PSA).
גדִילן מצוי Silybum marianum - שיפר תסמינים קליניים ומדדים מעבדתיים של הגדלה שפירה של הערמונית מבלי להשפיע על רמות הטסטוסטרון בסרום.
תוספי תזונה שיכולים לסייע: פיקסמן, לייאון, אומגה 3, פטריות ריישי, בלנסין, גדילן, קוורציטין,, אסטקסנטין
חשוב לזכור שהטיפול הינו אישי, ומשתנה בין אדם לאדם. כמו כן, כדי להשיג השפעה מיטבית, חייבים לבצע איזון הורמונלי של הטסטוסטרון עם הורמונים אחרים במערכת. הטיפול ההורמונלי חייב להיות מלווה במעקב רפואי.
בברכת בריאות איתנה,
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH