גלאוקומה
מחלה כרונית בעין, אשר מתבטאת בלחץ תוך עיני בעוצמה גבוהה, בפגיעה בעצב ובשדה הראייה
מקורה בהפרעה משמעותית ההולכת ומתעצמת בזרימת נוזל העין(aqueous humor) . (עין בריאה ותקינה, מייצרת כל הזמן נוזל שמזין את הרקמות בה)
הנתונים מלמדים אותנו כי בין 2-3% מכלל האוכלוסיה וכ-10% מהאוכלוסייה המבוגרת סובלים ממחלת הגלאוקומה.
המחלה אמנם שכיחה ומלווה בתחושות תסכול וסבל רב, אך בעזרת אבחון מוקדם וטיפול טבעי מותאם אישית לצד הרפואה המערבית ניתן לטפל בה ולמנוע הידרדרות נוספת של הראיה.
מספר המלצות
ויטמינים חיוניים
ויטמין A המצוי בגזר ופירות וירקות כתומים אחרים כמו מנגו, דלעת ובטטה, וויטמין E שנמצא בירקות ירוקים עליים ירוקים (כרוב, קולורבי, תרד ועוד), בדגנים, אגוזים וביצים. כמו כן, מומלץ לשלב בתפריט היומי מזונות עשירים באבץ אותו ניתן לקבל דרך בשר ומאכלי ים. את כל הויטימינים ניתן כמובן לצרוך גם באמצעות כמוסות טבעיות.
אנטיאוקסידנטים למניעת התפתחות מחלות עיניים
נוגדי החמצון העיקריים שעוזרים לתפקודי עיניים תקינים מצויים בויטמין C, ובמאכלים עשירים נוספים כמו עגבניות, חמוציות, דובדבנים ותותים.
אסטקסנטין – אצה אדומה, נוגד חמצון הכי חזק בטבע עם קשר חזק לבריאות העין
אוכמניות כחולות עשויות גם הן לסייע בשיפור זרימת הדם אל עצב הראייה ולכן מומלץ להוסיף אותן לתפריט היומי. ניתן גם להזמין פורמולה ייעודית בה יש ריכוז גבוה של אוכמניות כחולות.
ויטמין B3
מחקרים חדשים מלמדים על הקשר בין אכילת מזונות עשירים בויטמין B3 למניעת גלאוקומה בעתיד. הויטמין אחראי על תהליכים רבים בגוף, ובין נגזרותיו גם השתתפות בתהליכים המגינים מפני עלייה בלחץ התוך עיני.תופעה זו נפוצה במיוחד אצל מבוגרים עם תהליך ההזדקנות הטבעי, לכן מומלץ לשלב בתפריט היומי מאכלים עשירים ב- B3 כמו בשר, עוף, דגים וביצים מן החי וגם מזונות מן הצומח – דגנים מלאים, קטניות, שומשום וטחינה, פטריות, אבוקדו אספרגוס.
חשוב להפחית את גורמי הסיכון המובילים למחלה
עודף משקל, רמה גבוהה של סוכר ושומנים בדם – כל הדרכים להגיע ליעד
ולחץ דם גבוה – כל הטיפים להגיע ליעד
ואז להתייחס לחמשת האלמנטים הבאים (התייחסות אליהם מראש בכלל לא נגיע לגורמים הנ"ל)
1. הפחתת רמות לחץ שלו תפקיד משמעותי בשיבוש הורמונלי – כל השיטות לאיזון
2. תנועה יומיומית, בלי לפספס אף אחד מ 10 המרכיבים שלה – פירוט מסודר
3. שינה טובה, הכלי הכי חזק לאיזון הורמונלי– למה, כמה ואיך ?
4. ניקוי רעלים, להתחיל להכניס לשגרה היומית הרגלים לניקוי רעלים
5. תזונה -
א. להכניס לשגרה היומית הרגלים לתזונה נכונה
ב. הגברת צריכה של:
- מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כגון: ירקות (רצוי לא מבושלים), דגנים מלאים (שיפון, קינואה,שעורה, אורז מלא), פירות (אגס, תפוח, אשכולית), קטניות (עדשים, שעועית, סויה, אזוקי, מאש). את הדגנים מומלץ לבשל כ- 10 דקות ולהשאירם בסיר סגור עד לספיחת המים.
- צריכת מוצרי סויה וזרעי פשתן המכילים פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים צמחיים) המסייעים בשמירה על המאזן ההורמונלי.
- חומצת שומן חיוניות אומגה 3 המפחיתה ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון
- מזונות המכילים אבץ
- סיבים תזונתיים ובעיקר סיבים מסיסים (ירקות, פירות, שיבולת, קטניות וכד')- מסייעים בהורדת רמות הסוכר והשומנים בדם ומאטים את תהליך הספיגה של המזון.
-
ליקופן (מומלץ לצרוך עגבניות, בעיקר מבושלות, אשר מכילות ליקופן שהינו נוֹגד חִמצון המסייע בהגנה על בלוטת הערמונית).
-
חלבון מן הצומח
ג. הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה - כגון סוכר לבן, קמח לבן, מאפים, עוגות, תפוח אדמה, דוחן ועוד.
· מזונות מן החי כגון בשר, חלב ומוצריו וביצים – מוצרי מזון אלו מכילים לרוב הורמונים מלאכותיים או רמות גבוהות של הורמונים מן החי אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונלי.
· מזונות המכילים שומן רווי- בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות של האומגה 3
· מזונות מעובדים, מלאכותיים ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מוצרי מזון אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד'.
תוספי תזונה:
לסיוע בטיפוח העיין והראייה ויטמין C אומגה 3, פטריות ריישי, קוורציטין,, אסטקסנטין
לסיוע באיזון משקל, סוכר ושומנים בדם: שוגון, רטבוליקס עלי זית, קינמון,
לסיוע באיזון מערכת העצבים (נוגד דיכאון וחרדות):
לסיוע באיזון לחץ דם:
בריאות ובשורות טובות,
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH